Performance “Harta” de Cosmin Paulescu / Combinatul Fondului Plastic, 2014

Luni, 15 septembrie 2014, în tradiţionala primǎ zi de şcoalǎ, Cosmin Petru Paulescu, COZO, a susţinut un performance în Tipografia Combinatului Fondului Plastic, în cadrul evenimentului Arte în Bucureşti. Este vorba despre un nou capitol al proiectului Harta, în care artistul vizual imagineazǎ Romȃnia ca teren de sport, arenǎ de luptǎ, magnet pentru monede, produs manjabil şi aşa mai departe.  

2. Cosmin Paulescu vs Mihai Plamadeala

Capitolul de acum, a presupus asocierea ideii de copilǎrie şi adolescenţǎ comunistǎ cu una dintre bucuriile perioadei, jocul de Ping Pong, desfǎşurat dupǎ sistemul “învingǎtorul rǎmȃne la masǎ” prin sǎlile de sport ale şcolilor, în cluburi muncitoreşti, case de culturǎ, parcuri sportive şi alte spaţii publice de acest fel.

Coloana sonorǎ a performance-ului din Tipografie, transformat în mod firesc în happening prin implicarea publicului prezent în meci(uri), a constat în cȃntece pioniereşti, la un moment dat chiar într-un meci radiofonic al anilor ’80 susţinut de formaţia Steaua în Cupa Campionilor Europeni, toate acestea difuzate de pe un magnetofon “de epocǎ”.

Performance-ul Ping Pong a adus în discuţie ideea bucuriilor simple, dar şi a îndoctrinǎrii comuniste prin organizaţiile de şoimi ai patriei & pionieri, care reprezentau normalitatea, fiind asociate, via simulacru, cu însǎşi copilǎria. Cravata cu tricolor, insigna, basca albǎ şi alte efecte specifice nu au lipsit din dotare. Atȃta doar cǎ viitorul nu mai este ce a fost." Mihai Plǎmǎdealǎ, critic de artǎ, curator

 Credit foto: Anca Dobre.