Măiastra cucerește Elveția

Maiastra - Berna

Prima etapă din călătoria europeană a “Măiastrei. Povestea nespusă a iei” a debutat cu succes la Berna. Joi, 11 septembrie 2014, la Yehudi Menuhin Forum în prezența E.S. doamnă Anca Opriș, Ambasador al României în Elveția, a doamnei Ioana Drăgan, director al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate, Institutul Cultural Român București, a numeroși ambasadori și diplomați străini, a peste 200 de vizitatori, a avut loc vernisajul expoziției Galateca, discursul introductiv fiind rostit de doamna Cristina Hoffman, directoarea Institutului Cultural Român din Berlin. 

Expoziția 'Măiastra. Povestea nespusă a iei' este itinerată pentru prima oară în Berna, urmând ca în luna octombrie să fie prezentă în Dublin, manifestarea făcând parte din cadrul Festivalurilor de Cultură Române organizate de Institutele Culturale din Berlin și Dublin.  

Acesta este un proiect conceput si realizat de galeria Galateca, inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine, de recuperare a iei românești ca simbol identitar și ca o continuă sursă de inspirație pentru tineri artiști și designeri români și străini.  

Expoziția a prezentat o selecție de ii de patrimoniu sub forma unei instalații de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteței Sale Regale, Regina Maria a României în veșmânt tradițional românesc, o serie de 200 fotografii din perioadă interbelică din colecția britanicei Beryl de Zoete și fragmente din texte antropologice și etnografice de referință ce vor dezvălui simbolistica semnelor cusute pe ii. Expoziția a fost completată de opere de artă influențate de motivele și semnele de pe ii, 'IA Gheparda' a artistului Aurel Tar și 'Anemona' de Vlad Țenu, alături de mai multe obiecte de design contemporan NeoGalateca inspirate din cultura tradițională română, precum Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Iutta, Murmur, FurgaMurga și de o paradă a iilor pe străzile Bernei. 

Expoziția itinerantă "Măiastra. Povestea nespusă a iei" este un proiect colaborativ al galeriei GALATECA în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Horniman din Londra. În perioada 14-24 octombrie, expoziția va fi prezentată în Dublin la Europe House și este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra.