Arderea interioară, o chestiune de limite / Inner Fire, a Matter of Limits

baw

26 – 27 Septembrie

Foisorul de foc

Vineri, 26 septembrie 2014, Bucharest Art Week, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de artă contemporană din România, debutează la Muzeul Național al Pompierilor, Foișorul de Foc cu expoziția colectivă ”Arderea interioară, o chestiune de limite”/”Inner Fire, a Matter of Limits”. 

Expoziția-concept curatoriată de Nona Șerbănescu reunește 29 de artisti: Aitch, Ana Asavei Pietraru, Alexandra Baciu, Buzu, Otilia Cadar & Liviu Coman, Ana Chiorean, Marina Cristea, Cuzina, Amalia Dulhan, Teofana Filip, Melinda Kádár & Andrei Curta, Liviu Mihai, Mihaela Magopat, George Moscal, Ada Muntean, Maia Ștefana Oprea, Marina Oprea, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Ana Petrovici, Maria Răducanu, Valentin Soare, Ioana Sisea, Ioana Ursa, Mihai Țopescu, Romana Țopescu si Adriana Vasile și se deschide cu un eveniment amplu desfășurat între orele 17.00 și 22.00, marcat de un maraton-performance de sunet si muzica live semnat in full frame by Fierbinteanu: ENCYCLOPEDIA of FIRE.

Lucrările ce compun expoziția ”Arderea interioară, o chestiune de limite” variază ca tehnică de la medii clasice precum pictură și desen până la mijloace contemporane precum fotografie, video, instalație, sound design și au făcut obiectul unei selecții în urma unui apel public, în cazul a zece artiști, ceilalți răspunzând invitației ce relevă opțiunea curatorului. 

Gândit ca un parcurs inițiatic, traseul prin interiorul Foișorului de foc va îmbina lucrările de artă vizuală cu exponatele existente în muzeu, într-un mix horror vacui menit a impacta și impresiona vizitatorul, a-l face să tranziteze în crescendo o amplă paletă de stări și emoții, pe măsură ce urcă etajele turnului. ”Arderea interioară, o chestiune de limite” este o expoziție concept, care pleacă de la nevoia de artă în afara ”cubului alb”, cu un statement asumat în direcția introducerii lucrării de artă în contextul existent dat, aducerea ei în atenția publicului, după cum și construcția unui eșafodaj în jurul acesteia menit a susține o înțelegere senzorială plenară. 

 

”Turn de veghe, punct de reper, nod de trafic, pretext pentru legende și reverie poetică, element falic urban, axis mundi de Dâmbovita, Foișorul de Foc este adresa pe lângă care mii de bucureșteni trec zilnic fără a pătrunde vreodată în interior, ca și cum interiorul și exteriorul turnului ar fi despărțite de o limită impenetrabilă.

Dacă ar fi să clasificăm turnurile, avem foișoare, donjoane, faruri, turle, minarete, clopotnițe; toate construcții menite a (de)servi comunitățile pentru care au fost ridicate, exercitând funcții de pază, apărare, ghidare sau mistice, edificii ce își împletesc invariabil istoria cu așezările umane deasupra cărora se înalță. Iar daca vorbim despre mistica asociată ideii de turn, nu putem omite mitul turnului Babel, sinonim cu ambiția de a atinge divinitatea dar și cu începutul scindarii umanității. Textul biblic invocă o limbă unică vorbită de toți fii omului înainte de construcția turnului Babel, după cum și un timp imemorial al lipsei granițelor.

Revenind la Foisorul de foc, îl propun pe de-o parte ca pretext pentru invocarea acestui timp de dinaintea inventării granițelor, în alt sens căutând deschiderea porților de acces către miezul ”de foc” al clădirii, pentru toți cei care au trecut pe lângă turn doar ca pe lângă o prezență a inconștientului urban colectiv. Caut și combin demersuri artistice care să potențeze, să exploreze și să exploateze interiorul Foișorului de Foc, așa cum se prezintă el astăzi, ca păstrător al unui inventar de stingere a incendiului pe vârste istorice, iar la nivel mistic-metaforic, ca potențator, combustibil al arderii interioare artistice.”

Nona Șerbănescu, curatorul expoziției

Bucharest Art Week este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane cu sprijinul financiar al Loteriei Române. Protocolul evenimentului va fi asigurat de Cramele Sâmburești și Aqua Carpatica. Partenerii evenimentului sunt: Foișorul de foc – Muzeul Național al Pompierilor, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu, Muzeul Palatul Voievodal – Curtea Veche, Galeria IX, Home Mătăsari, Dianei 4 și Asociația TRANSLUCID, ArtYourself, Carol53, Beneva, Galeria Occidentului, Galeria Calea Victoriei, Galeria Signum, Du-Ne, Art in Bucharest, Alandala, International Performance Association și Boheme Art Bistro Concept. 

Partenerii media ai proiectului sunt: Radio ZU, Romania Libera, Academia Cațavencu, Radio România Cultural, Șapte Seri, Ziarul Metropolis, Ziare.com, Business-Review, SensoTV, 121.ro, TriniTrans TV, Casa Mea, Glamour, Modernism.ro, ArtIndex.ro, VeiozaArte.ro, ArtClue.net, ArtInfoNews.ro, Vernisaje.com, ArtOut.ro, ArtNews.org, ArtTaste.ro, Urban.ro.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1471786523100799/