Zilele Filmului Rus 2011

La Cinema Studio din Bucuresti, intre 25 – 27 noiembrie, vor avea loc Zilele filmului rus.
 
Evenimentul organizat in cadrul Zilelor culturii spirituale rusesti in Romania de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Culturii Federatiei Ruse, Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse in Romania.
 
Respectand traditia inceputa cu doi ani in urma, in perioada 25 – 27 noiembrie, se vor desfasura la cinematograful Studio Zilele filmului rus la Bucuresti.
 
Cu aceasta ocazie publicul bucurestean, iubitor al cinematografului est-european, va avea posibilitatea de a vedea in premiera la Bucuresti , sase filme rusesti, productii 2008 – 2010.
 
Evenimentul va fi deschis de filmul Amiral / Admiral – Rusia 2008, in prezenta regizorului Andrey Kravchuk si a actritei Irina Orlova.
 
Amiral este o saga istorica, care ne aminteste de celebrul Doctor Jivago al lui David Lean. Actiunea se petrece pe fundalul celor doua revolutii (februarie si octombrie) si a razboiului civil, una dintre perioadele cele mai framantate ale istoriei Rusiei avand ca sfarsit caderea imperiului rus.
 
Regizorul Andrei Kravchuk, cunoscut in special pentru succesul filmului Italianul / Italianetz, este elev al marelui maestru, guru cinematografiei ruse, Alexei Gherman.
 
Un alt film ce va putea fi vizionat cu acelasi prilej este In curand e primavara / Skoro vesna in regia Verei Storozheva, o rasfatata a Festivalului de film de la Moscova (MIFF), prezidat de regizorul Nikita Mihalkov.
 
“Unul din filmele cele mai memorabile din Festivalul de la Cottbus 2009 si, cu siguranta, pelicula adresata cel mai direct spectatorului crestin, exceland totodata prin stralucirea artistica si universalitatea mesajului, se numeste In curand e primavara (Skoro vesna, Rusia, 2009)”. Elena Dulgheru.
 
Cetatea Brest / Brestskaya krepost in regia lui Aleksandr Kott (Rusia 2010), prezinta apararea eroica a Cetatii Brest care a fost cucerita dupa primul asalt al fascistilor germani, pe 22 iunie 1941.
 
Aleksandr Kott si-a terminat studiile sub indrumarea regizorului polonez Andrzej Wajda la Varsovia.
 
Filmul a participat la multiple festivaluri internationale.
 
Noaptea lunga ca o viata / Skazka pro temnotu in regia lui Nikolay Khomeriki a participat la festivalul de la Cannes in cadrul sectiunii “Un Certain Regard”.
 
Este al doilea film al tanarului regizor invitat la Festivalul de la Cannes , sectiunea “Un Certain Regard”.
 
Kandahar / Kandagar, film regizat de Andrei Kavun, reia povestea uitata a echipajului unui avion rus, cazut in capcana talibanilor.
 
Prizonierii reusesc sa se salveze in cele din urma cu ajutorul propriului avion. “A aparut un nou mare film rus” scria Los Angeles Times dupa premiera din 2010.
 
“Filmul meu este dovada ca iti poti iubi tara indiferent de atitudinea pe care aceasta o are vis-a-vis de tine” Andrei Kavun, Los Angeles Times.
 
Intr-adevar filmul se bazeaza pe reactia membrilor echipajului, prizonieri ai talibanilor, fata de care Rusia a afisat la momentul respectiv o falsa indiferenta.
 
Filmul Fiul / Synok, regia Larisa Sadilova, este povestea unui tata care isi creste singur fiul, avandu-l in rolul principal pe Victor Suhorucov. Relatiile dintre cei doi devin cauza principala a dramei personale a tatalui si a primei infractiuni individuale a fiului.
 
Invitatii speciali ai evenimentului sunt:
 
Aleksandr Kott, regizor Cetatea Brest, actrita Irina Orlova, Amiral, regizorul Andrey Kravchuv, Amiral, Sergey Kempo, actor, Noaptea lunga ca o viata, Segheiy Bragin, producator executiv al Studio „Fest-Film”, Yulia Bragina coordonatorul proiectului.
 
Eveniment organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Culturii Federatiei Ruse, Centrul National al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse in Romania.
 
CineFan.ro va prezinta programul evenimentului:
 
Vineri 25 noiembrie 2011
19,00 Amiral (118 min.). In prezenta regizorului Andrey Kravchuk si a actritei Irina Orlova
 
Sambata 26 noiembrie, ora 17.00
17,00 In curand e primavara (87 min.)
19,00 O noapta lunga cat o viata (89 min.). In prezenta actorului Sergey Kempo.
 
Duminica 27 noiembrie 2011
16,00 Fiul (97 min.)
18,00 Kandagar (98 min.)
20,00 Cetatea Brest (132 min.)
CineFan.ro