Zilele filmului norvegian

afis norway 18 oct 2010

În perioada 27-29 octombrie 2010 se desfasoara, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), Zilele Filmului Norvegian. Evenimentul, organizat de Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti împreuna cu Institutul Cultural Român, îsi propune sa ofere publicului din România o perspectiva asupra noului val din cinematografia norvegiana, asa numitul Norwave.

Filmele norvegiene, noul val din cinematografia româneasca au un element important în comun ambele au devenit deosebit de populare si apreciate, atât la festivalurile de film, cât si în cinematografe. Noul mileniu a adus o schimbare semnificativa pentru cinematografia norvegiana: renumele international. Nominalizarea la Oscar a filmului Elling a fost urmata de alte filme artistice si documentare bine primite dincolo de hotarele tarii.
Reprezentative pentru noul val, cele cinci filme proiectate la Bucuresti vor fi precedate miercuri, 27 octombrie, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român, de un seminar dedicat noilor tendinte si aspiratii ale filmelor norvegiene. Seminarul va fi moderat de criticul de film Andrei Gorzo. Invitatul Ambasadei este domnul Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internationale ale Institutului Norvegian de Film. În cadrul seminarului, el va discuta cu critici români de film, profesionisti din industria cinematografica, spectatori si jurnalisti.
Proiectiile vor începe la ora 18 si la ora 20, iar filmele vor fi subtitrate în limbile româna si engleza. Intrarea este libera.

Contact media:
Ambasada Regala a Norvegiei: Ana Maria Ivanov, Ana-Maria.Ivanov@mfa.no; 021 306 98 00
Serviciul Presa al ICR,  biroul.presa@icr.ro, 031 7100 622

Program

Miercuri, 27 octombrie:
18.00     Seminar
19:30 Omul care l-a iubit pe Yngve

Joi, 28 octombrie
18.00     Upperdog
20.00     Elling

Vineri, 29 octombrie
18.00     Cel mai mare din lume
20.00    Nord

Omul care l-a iubit pe Yngve/ Mannen som elsket Yngve (2008)
Drama, Norvegia, 99’

Regizor    Stian Kristiansen
Distributie    Rolf Kristian Larsen (Jarle Klepp), Arthur Berning (Helge), Ole Christoffer Ertvåg (Yngve), Ida Elise Broch (Cathrine)
Scenariu    Tore Renberg

Un film neasteptat de încântator, Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizarii, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât si inocenta auto-descoperirii. O interpretare remarcabila si o naratiune solida i-au permis regizorului Stian Kristiansen sa realizeze un film memorabil.

Noiembrie 1989. Caderea Zidului Berlinului. În orasul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde sa stie ca totul este pe cale sa se schimbe. Pâna acum a avut tot ce si-ar fi putut dori: cea mai buna prietena din lume si cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreuna o noua formatie de muzica punk. Dar un nou baiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul ca nu pare sa semene cu nimeni altcineva îl uimeste si tulbura pe Jarle. Confuz, realizeaza ca întâlnirile sale cu Yngve devin tot mai dese, chiar daca asta presupune sa faca lucruri care altfel îi displac, precum sa joace tenis sau sa asculte Duran Duran. Încet, dar sigur, Jarle îi va dezamagi pe toti cei apropiati si va afla ce înseamna singuratatea.

Distinctii:
2008 Festivalul International de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film pentru copii si tineret
2008 Festivalul International de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun regizor
2008 Festivalul International de Film din Norvegia, Haugesund: Amanda: Cel mai bun film
2008 Zilele Filmului Nordic, Lübeck, Germania: Marele Premiu
2009 Outfest Los Angeles: Marele premiu al juriului pentru lung metraj

Upperdog (2009)
Comedie, Norvegia, 100’

Regizor    Sara Johnsen
Distributie    Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Bang Chau, Ole Paus, Kjersti Holmen, Yngvild Stæen Grotmol, Birgitte Victoria Svendsen, Tone Danielsen, Magnus Bjørnstad
Scenariu    Sara Johnsen

Upperdog este o tragi-comedie vibranta despre relatii între oameni care tânjesc unii dupa altii,  si care îsi cauta iubirea. Vulnerabilitatea lor este abordata deopotriva cu lejeritate si gravitate. Cu un fler narativ sofisticat, echipa din spatele filmului Upperdog a reusit sa redea o poveste amuzanta si emotionata dintr-o Norvegie contemporana.

Copii fiind, fratii vitregi Axel si Yanne sunt dati spre adoptie în Norvegia. El este adoptat de catre o familie înstarita, iar indulgenta parintilor îl transforma într-un tânar rasfatat, care încearca sa îsi ascunda trecutul tulbure mimând indiferenta. Prin contrast, sora sa, Yanne, înfiata de o familie cu resurse modeste, îsi aminteste de drumul spre Norvegia si de despartirea de fratele sau, dar nu stie unde sa îl caute.
Drumurile celor doi frati se vor intersecta mai târziu, iar în aceasta revedere un rol important îl joaca Maria, prietena poloneza a lui Yanne.

Distinctii:
2010 Festivalul Filmului Nordic, Rouen: Marele Premiu al juriului

Elling (2001)
Drama, Norvegia, 90’
Regizor    Petter Næss
Distributie    Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jørgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen
Scenariu    Axel Hellstenius

Elling  este o poveste calda si plina de umor. Dupa un stagiu de doi ani la Centrul de Tratament Broynes, Elling este hotarât sa revina la asa numita lume-reala. Împreuna cu colegul sau mai cu picioarele pe pamânt, Kjell Bjarne, primeste permisiunea de a se muta într-un apartament din Oslo, cu conditia sa aiba grija de propria sa persoana.
Aventurile prin care vor trece cei doi prieteni, relatiile pe care le stabilesc, situatiile cu care se confrunta la tot pasul, îi forteaza pe cei doi tineri sa se maturizeze si sa se aventureze în viata.

Distinctii:
2001 Zilele Filmului Nordic, Lübeck: Premiul Interfilm
2001 Saptamâna Internationala a Filmului, Würzburg: Premiul juriului
2001 Premiile Academiei Americane de Fim, Cel mai bun film strain: nominalizare
2001 Festivalul Filmululi Nordic, Rouen, Franta: Premiul juriului
2001 Festivalul International de Film Seattle, USA: Cel mai mai bun film
2001 Festivalul International de Film Varsovia: Premiul juriului

Cel mai mare din lume/ Det største I verden (2001)
Drama, Norvegia, 114’

Regizor    Thomas Robsahm
Distributie    Herborg Kråkevik, Kirsti Stubø, Jesper Langberg, Thomas Hanzon, Mads Ousdal, Henrik Mestad, Hildegun Riise
Scenariu    Siri Senje

Filmul este bazat pe unul din principalele romane ale literaturii norvegiene – Fiica pescarului – scris de laureatul Premiului Nobel pentru literatura, Bjørnstjerne Bjørnson. Filmul este o comedie plina de farmec, care se desfasoara în cel mai spectaculos, salbatic si dramatic peisaj norvegian. Prezentarea filmului doreste sa marcheze si centenarul mortii lui B. Bjørnson.

Actiunea filmului se situeaza undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, în centrul sau fiind Petra, o tânara îndrazneata, dar lipsita de protectia unei figuri paterne. Dintr-o combinatie de pasiune romantica si dorinta de libertate, Petra se trezeste logodita cu trei tineri din orasul ei de origine. Nevoita sa îsi paraseasca locuinta, Petra porneste spre Copenhaga, dar îsi va încheia calatoria mai devreme, în casa parohiala a unui preot vaduv danez si a fiicei acestuia. O prietenie strânsa, dar nu lipsita de încercari, le va lega pe cele doua femei. Dar aceasta relatie este pusa la grea încercare în momentul în care îsi dau seama ca iubesc acelasi barbat.

Nord (2009)/ North
Drama, Norvegia, 79’
Regizor    Rune Denstad Langlo
Distributie    Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads Sjøgård Pettersen, Lars Olsen, Astrid Solhaug, Even Vesterhus, Ragnhild Vannebo, Celine Engebrigtsen
Scenariu    Erlend Loe
   
Câstigator al Marelui Premiu la Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) în 2009, Nord este o comedie romantica. Este povestea unui atlet pe nume Jomar Sine care, dupa o perioada de depresie, se autoizoleaza într-o existenta singuratica si trista. Calare pe un snow-mobil, Jomar porneste într-o calatorie stranie si dramatica spre îndepartatul Nord, unde fosta lui prietena locuieste împreuna cu fiul lor, despre a carui existenta abia a aflat.
Întreaga sa calatorie se transforma într-o experienta ciudata, iar oamenii întâlniti, si ei la fel de confuzi precum Jomar, îl vor forta sa îsi continue calatoria spre realitate.

Distinctii:
2009 Festivalul Intrenational de Film de la Berlin: Europa Cinemas Label
2009 Festivalul Intrenational de Film de la Berlin: Premiul FIPRESCI
2009 Festivalul de Film Tribeca, SUA: Cel mai bun realizator
2009 Festivalul Intrenational de Film Transilvania, Cluj, Romania: Premiul pentru cea mai buna imagine, pentru  Philip Øgaard
2009 Festivalul Intrenational de Film Transilvania, Cluj, Romania: Trofeul Transilvania (marele premiu)