Zilele dansului polonez la bucuresti – saptamana a doua

In saptamana 7 -11 aprilie va asteptam la ultimele evenimente ale zilelor dansului polonez la Bucuresti: 2 ateliere de dans contemporan, o masa rotunda si 4 spectacole.  

dans 1

dans//pl – Ieri. Maine. Azi. este un eveniment organizat de Centrul National al Dansului Bucuresti in parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti.

Programul saptamanii cuprinde:

8 aprilie, ora 14.00, Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38)

Masa rotunda “Cum se face”

Masa rotunda va consta intr-o serie de interventii, ale invitatilor romani si polonezi, legate de sistemele de granturi si subventii, politicile publice legate de dans, structura celor doua scene coregrafice si conditiile specifice de productie din fiecare tara. Tema centrala a discutiei o reprezinta abordarea posibilitatilor regionale de schimb si colaborare pe termen lung, in beneficiul artistilor, ca si al publicului de dans.

8 aprilie, ora 19.30, Sala Stere Popescu, CNDB

RE//MIX Henryk Tomaszewski

Coregrafie si distributie: Mikołaj Mikołajczyk

RE//MIX Henryk Tomaszewski intentioneaza sa fie o forma de aspirare dupa Maestru, este dorinta interactionarii cu o legenda a teatrului polonez, cu istoria abordarii inovatoare a miscarii scenice. Henryk Tomaszewski (1919-2001) a fost dansator, mim, coregraf, regizor, pedagog, fondator si director al Teatrului de Pantomima din Wrocław.

Pentru Tomaszewski, miscarea a insemnat afirmarea vietii, largirea sferei de existenta, generalizarea si contopirea ei. Interpretand arta moderna ca pe un exemplu al devalorizarii cuvantului – al crizei functiei reprezentative a limbii in favoarea functiei fatice si simbolice, el a vazut in miscare posibilitatea de a evita sensibilitatea cuvantului si sansa de a transmite ceea ce „cuvantul se teme sa arate”. Mikołaj Mikołajczyk foloseste in spectacol ritmul declarativ, caracteristic lui Tomaszewski – un limbaj specific, o selectivitate a cuvintelor, povesti pline de culoare, andecdote. Dar ritmul insusi va fi personajul principal al reprezentatiei.

9 aprilie, 16.30 – 17.30, Sala Stere Popescu, CNDB

Atelierul de dans contemporan pentru copii condus Mikołaj Mikołajczyk

10 aprilie, ora 19.30, Sala Stere Popescu, CNDB

Nijinsky. Sarbatoarea viselor

Distributie: Tomasz Wygoda

Coregrafie: Anna Godowska

Nijinsky. Sarbatoarea viselor este o noua punere in scena a lucrarii Sarbatoarea Primaverii de Igor Stravinski, o capodopera atat pentru istoria muzicii, cat si a dansului. Un performance solo, o calatorie prin diferitele stari de constiinta ale lui Wacław Niżyński – polonezul scandalagiu, precursor si legenda a dansului contemporan. Performance-ul a fost realizat pe baza creatiei acestuia, precum si a Jurnalului scris la retragerea de pe scena. Jurnalul este atat o sursa de informatie, cat si un fel de carte de vise visate in stare de veghe si notate cu infrigurare. Citindu-le, cititorul se poate gasi intr-o lume in care oscileaza intre extaz si neant.

„Sunt Dumnezeu inauntrul meu. Toti au acest sentiment, doar ca nimeni nu se foloseste de el. Eu ma folosesc de el. Ii cunosc actiunea. Ii iubesc actiunea.” – Waclaw Niżyński, in Jurnal

11 aprilie, ora 14.00 -17.00, Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), etaj 1

Experienta ca inspiratie

Atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński

Fiecare experienta poate fi izvor de inspiratie pentru dans. Amintirile, visele, fanteziile, senzatiile, intamplarile din viata de zi cu zi pot reprezenta un impuls important sau chiar un vehicul in procesul de creatie.

Atelierul prezinta tehnici pentru utilizarea resurselor subconstientului: descoperirea impulsurilor subconstientului, dezvoltarea si transformarea lor in miscare si dans, identificarea, experimentarea si intelegerea legaturilor dintre corp si psihic si gasirea modalitatilor prin care aceste conexiuni pot fi folosite in procesul de creatie.

11 aprilie, ora 19.30, Sala Stere Popescu, CNDB

POLSKA /Agata Maszkiewicz & Death 24 Frames per Second or Do It To Me Like in a Real Movie / Agata Siniars

Agata Maszkiewicz – Polska

POLSKA – Artista, imbracata intr-un echipament sportiv in culorile nationale, impleteste scenele coregrafice cu elemente de animatie si stand-up, dar si cu proiectii de filme care prezinta accidente din sport, mai mult sau mai putin periculoase. Subtil, dar cu umor, ea il provoaca pe spectator sa reactioneze fizic la ceea ce vede. Unii simt jena, altii se vor lupta cu propriile proiectii si inchipuiri.

Agata Sinarska – Moartea in 24 de cadre pe secunda sau fa-mi la fel ca intr-un film adevarat – coregrafie derulata pe capitole

Moartea in 24 de cadre pe secunda sau fa-mi la fel ca intr-un film adevarat – coregrafie derulata pe capitole este un spectacol care aduce in prim-plan femeia ideala, iubirea, eroticul si moartea, stereotipurile legate de cele doua sexe si incercarile de a le pune sub semnul intrebarii. Artista cerceteaza diferentele dintre coregrafie si film – miscarea si lipsa miscarii, impartirea filmului in cadre.

Detalii pe www.cndb.ro

Rezervari se pot face la adresa rezervari@cndb.ro sau direct pe site-ul www.cndb.ro

dans 2 (1)

Eveniment desfasurat cu sprijinul: Art Stations Foundation by Grażyna Kulczyk, Institutul Adam Mickiewicz, Institutul Cultural Roman, Institutul pentru Muzica si Dans din Polonia, Muzeul National de Arta Contemporana

Parteneri media: 24 Fun, Accente, ArtClue, Ginger Group, LiterNet.ro, Metropotam, Observator Cultural, Online Gallery, Radio Romania Cultural, RFI Romania, Sub 25, Sapte Seri, Dilema Veche, 121.ro, Orasulmeu.ro, Getlokal.ro