Week-end dedicat modei – Festivalul PASARELA

Afis Pasarela + program

Festivalul de moda Pasarela revine anul acesta cu un weekend dedicat modei si tinerei creatii, pe 2 si 3 iulie, la Anexa MNAC de la Sfântu Gheorghe. Desfasurarea de forte va avea loc pe trei etaje ale cladirii, ocupate provizoriu de ultimele creatii ale tinerilor români din domeniul modei.

Publicul se va putea desfata la expozitia-concurs de accesorii Pasarela Access (etajul 2), la târgul de Moda si de Design care cuprinde proiectele absolventilor facultatilor de moda din toata tara (etajul 3) si la defilarea Espoir Mode, la sfârsitul careia va fi aleasa tânara speranta 2011 (etajul 1).

Câstigatoarea din 2009 a acestui concurs, Laura Popoviciu, lucreaza în prezent pentru Louis Vuitton. În programul de weekend sunt incluse si proiectii de filme consacrate lui Jean-Paul Gaultier, Chanel, Sonia Rykel si Louis Vuitton, prezentarea colectiei de moda masculina a lui Florin Dobre si instalatia performance a Andreei Badala – colectia Murmur.

Concursul Espoir Mode (etajul 1, sâmbata 2 iulie, ora 11:30)

« Experienta "Pasarela" îsi traieste pe deplin întelesul, pentru ca pentru mine într-adevar, asta a însemnat acest concurs: o cale de acces spre un alt sistem. A fost un eveniment pe care îl pretuiesc pentru ca mi-a deschis drumul si gustul pentru calatoria de la un loc la altul, de la o idee la alta. » Laura Popoviciu,  Espoir  Mode 2009

Cei cinci tineri designeri alesi de juriul Pasarela pentru concursul de la aceasta editie
sunt Teodora Baciu, Constantin Babeanu, Ioana Ciolacu, Lana Dumitru si Ovidiu Pop. Acestia vor participa la defilarea comuna Espoir Mode de pe 2 iulie 2011, ora 11:30 si câstigatorul va beneficia de o bursa universitara de 10 luni la Institutul Francez al Modei (IFM).

Concursul Pasarela Access (etajul 2, sâmbata si duminica)

Pasarela Access este o expozitie concurs a 10 designeri de bijuterie aflati la început de drum. Fiecare designer îsi prezinta bijuteriile sub forma de instalatie, premisa fiind cea a unei expozitii de arta contemporana. Designerii au deplina libertate de exprimare pentru a-si prezenta creatiile într-un mod cât mai personal si asumat. În urma deliberarii juriului, câstigatorul va desfasura un stagiu de o luna la designerul consacrat Dice Kayek.

Cei 10 designeri din expozitie :

Angi Apostol – http://www.cultmix.ro/
Ioana Matei – http://ioanamatei.com/
Ileana Danci – http://ileanadanci.blogspot.com/
Mona Velciov – http://extins.com/mona-velciov/
Andra Lupu – http://www.andralupu.com/
Angela Ciobanu  – http://www.angelaciobanu.ro/
Mihaela Zvinca – www.zvinca.ro
Raluca Buzura  –  http://ralucabuzura.blogspot.com/
Ana Marchetanu – www.anamarchetanu.ro
Romana Topescu – http://romana-accessories.tumblr.com/

Juriul concursurilor Pasarela Access si Espoir Mode este compus din : Sylvie Ebel, Director General Adjunct al Institutului Francez de Moda de la Paris (IFM), Karine Piotraut, Director de recrutare al IFM, Pascal Morand, Director al Ecole Supérieure de Commerce de Paris – Europe (ESCP Europe), Francine Pairon, fashion energizer si Philippe Airaud, creator de bijuterii « couture », Ruxandra Demetrescu, rector al Universitatii Nationale de Arta Bucuresti (UNARTE), Ioana  Avram, profesor UNARTE, sectia de moda, Elena Basso Stanescu, profesor Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca si Ovidiu Buta, stilist si critic de moda.
Filme de Loic Prigent (etajul 3, sâmbata si duminica)

–    Le Jour d’avant – Jean-Paul Gaultier (2009)
–    Le jour d’avant – Sonia Rykiel (2009)
–    Signé Chanel (2005)
–    Marc Jacobs & Louis Vuitton (2007)

Defilare Florin Dobre (etajul 1, sâmbata, ora 19 :30)

„We Should All Be a Little Incredible…” – colectia prezentata de tânarul designer Florin Dobre în cadrul Pasarela 2011, porneste de la termenul „Bobo”, prescurtare de la sintagma bourgeois-bohème, termen ce definea, la începutul anilor 2000, o noua categorie sociala, un mix între burghezi si boemi, doua caste sociale ce nu pareau a se întâlni vreodata. Si, pentru ca cei ce au tot pot alege orice, alegerile lor sunt aproate tot timpul paradoxale, îmbinând luxul cu obisnuitul, mixând stiluri.

Colectia lui Florin Dobre prezinta expresia contemporana a acestui enunt si marcheaza libertatea de a construi costumul. Punctul de plecare al construirii fiecarei tinute graviteaza în jurul modelului ales special sa o poarte, culorile tesaturilor
fiind alese dintr-o paleta de non culori, cu accente de rosu, verde si galben.

Instalatie Andreea Badala (etajul 1, duminica, ora 12)

Andreea Badala împreuna cu LUNDI et DEMI (designer Ciprian Tocu si arhitect Attila Kim) continua povestea Murmur printr-o interpretare a evenimentului de lansare a acestui brand din luna aprilie 2011. Asemanator primei expozitii vor fi prezentate tot 12 tinute si produsul deja consacrat, tricoul coroziv, toate acestea facând parte din colectia toamna-iarna 2011-2012.

Urmând conceptul schitat cu ocazia primului eveniment, LUNDI et DEMI propune o prezentare care are un caracter de spectacol – expozitie. Creatoarea avertizeaza ca publicul interesat trebuie sa fie acolo la ora 12 fix pentru a nu rata spectacolul.

Festivalul de moda Pasarela este organizat de Ambasada Frantei în România si Institutul Francez din Bucuresti, sub directia artistica a lui Philippe Guilet de Saint Mart si în colaborare cu Institutul Francez al Modei de la Paris. Scopul festivalului este acela de a promova creatiile designerilor români atât la Bucuresti cât si la Paris si de a aduce publicul român mai aproape de valorile industriei franceze a modei.

Multumiri : Mihai Oroveanu, Sylvie Ebel, Karine Piotraut, Pascal Morand, Francine Pairon, Philippe Airaud, Ruxandra Demetrescu, Ioana  Avram, Elena Basso Stanescu, Ovidiu Buta. Arta Grafica, Bacardi, BestModels, French Bakery, Fratelli, Ici et là.

Programul Festivalului Pasarela, 2-3 iulie
Anexa MNAC, Calea Mosilor 62-68

Sâmbata, 2 iulie

10.30 – 18.30
      – Expozitie de accesorii Pasarela Access (etajul 2)
         – Târg de moda si de design (etajul 3)
         – Proiectii de film, Loïc Prigent (etajul 3)
10.30 – deschiderea oficiala a Festivalului Pasarela
11.30 – Concursul Espoir Mode (etajul 1)
15.00 – Lansarea concursului Pasarela Access (etajul 2)
19.30 – Defilarea designerului invitat – Florin Dobre (etajul 1) – accesul pe
baza de  invitatie
21.00 – Decernarea premiului concursului Pasarela Access si Pasarela Espoir
Mode

Duminica, 3 iulie
10.30- 20.00
–      Expozitie de accesorii Pasarela Access (etajul 2)
–      Târg de moda si de design (etajul 3)
–      Proiectii de film de Loïc Prigent (etajul 3)
      
12:00 –Instalatie-spectacol Andreea Badala – Murmur (etajul 1)
 

172 Comments

Comments are closed.