Teatrului National din Bucuresti: D’ale noastre

JTI sustine premiera „D’ale noastre”

Mita si Didina

La dans, cu Tipatescu, Zita sau Didina

Bucuresti, 28 mai – JTI anunta premiera oficiala a spectacolului „D'ale noastre", in data de 15 iunie, pe scena Teatrului National din Bucuresti, in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, pornind de la textele marelui dramaturg Ion Luca Caragiale.

Spectacolul este organizat de Fundatia “Art Production”, in parteneriat cu Teatrul National  “I.L.Caragiale” (sub auspiciile Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava”), avand si sprijinul Bibliotecii Nationale. 

“Intentionez sa-l scot pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul sa poata fi inteles si de un chilian si de un francez, de oricine. Personajele le-am gandit mai degraba pe tipologii ca «Frumosul urbei», «Frumoasa urbei», iar grupul din «D'ale carnavalului» l-am numit «Cvintet de mahala». Nu am vrut sa fac din Caragiale ceea ce ar face orice regizor de teatru si nici ceea ce ar face orice coregraf. Pentru ca eu fac teatru coregrafic, iar oamenii cu care lucrez se numesc dans-actori. (…)Eu lucrez cu actori care, intrand intr-o spirala ascendenta, redevin dansatori, preocuparea pentru functionarea mecanismelor corporale fiind la fel de mare ca pentru functionarea mecanismelor teatrale”, explica demersul sau artistic Gigi Caciuleanu. 

O avanpremiera inedita a spectacolului a avut loc pe 12 mai, la cafeneaua Van Gogh din Centrul Vechi, unde dansatorii “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company” au interpretat fragmente din ”D’ale noastre”, in cadrul unui happening organizat de Asociatia “Friends of Opera”. 

In acest moment, coregraful repeta  intens cu tinerii dans-actori, membri  ai “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”,  pentru spectacolul construit pe tipologii caragialiene. Scenografia si costumele extrem de originale, poarta semnatura Corinei Gramosteanu. Muzica lui DJ Vasile este “asezonata cu Beethoven, Mozart, Verdi si altele”, inserturi “menite sa universalizeze comportamentul personajelor”, dupa cum precizeaza Gigi Caciuleanu. 

”D’ale noastre” este una dintre primele productii de exceptie prin care Teatrul National celebreaza Anul Caragiale 2012, sub semnaturile unor artisti prestigiosi. Dupa premiera din 15 iunie, spectacolul va intra in repertoriul permanent al Teatrului National incepand cu luna septembrie 2012, odata cu deschiderea stagiunii 2012-2013. 

JTI sustine in mod traditional excelenta in dansul contemporan, prin parteneriatele si evenimentele pe care le organizeaza. Intalnirile JTI sunt cel mai graitor exemplu in acest sens, devenind un reper pentru publicul iubitor de dans. Editia de anul trecut a Intalnirilor i-a avut ca invitati pe Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile.

Biletele se pot procura de la agentia Teatrului National Bucuresti, Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 2, Telefon 021-314.71.71. Program: Luni 10-16; Marti-Duminica 10-19. 

 http://www.tnb.ro/index.php?page=agentia

Tipatescu

Zita