Teatrul Odeon: Enesco Re-Imagined

afis-enesco

Enesco Re-Imagined – concert si album

Lucian Ban si John Hébert la Teatrul Odeon, alaturi de nume de marca ale jazzului de azi

Miercuri, 22 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucuresti are loc concertul de lansare a albumului Enesco Re-Imagined, un proiect initiat de pianistul Lucian Ban alaturi de contrabasistul John Hébert. Concertul de la Bucuresti este organizat de Institutul Cultural Român, care a sustinut si editarea albumului. Împreuna cu Lucian Ban si John Hébert concerteaza la Teatrul Odeon personalitati ale jazzului mondial: Mat Maneri (viola), Tony Malaby (saxofon tenor), Albrecht Maurer (vioara), Ralph Alessi (trompeta), Gerald Cleaver (tobe) si Badal Roy (tobe indiene si percutie).

Mostenirea muzicala a lui George Enescu este asumata de Lucian Ban, John Hébert si colaboratorii lor într-o re-imaginare contemporana curajoasa a câtorva dintre lucrarile marelui compozitor din secolul XX.

Originar din România, pianistul si compozitorul Lucian Ban locuieste în prezent la New York, unde este considerat „unul dintre cei mai talentati pianisti care au venit la New York în ultimul deceniu“ (Bruce Lee Gallanter, critic de jazz). A fost nominalizat de doua ori, în 2005 si 2006, la Hans Koller European Jazz Prize, categoria „Cel mai bun muzician de jazz din Europa“.

Unul dintre cei mai apreciati contrabasisti din New York, John Hébert a fost votat de doua ori „Rising Star Acoustic Bassist“. A colaborat cu artisti renumiti, printre care Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Fred Hersch, Paul Motian, Maria Schneider, Jason Moran, Toots Thielemans.

„Întâmplarea a facut sa descopar cu adevarat muzica lui George Enescu nu în timp ce studiam la Conservatorul din Bucuresti, în anii ’90, ci mult dupa aceea, în Brooklyn, NYC. Pentru cineva plecat din ?ara, mai ales pentru un artist, ceva din ethos-ul românesc ramâne întodeauna undeva, subliminal, si poate de aceea muzica lui m-a atins cu atât mai mult fiind acolo. Pe masura ce interesul meu pentru muzica lui crestea, am început sa caut mai multe informatii (…) Cred ca multe lucrari ale lui Enescu, dintre care unele mai putin cunoscute, au o structura foarte apropiata de aceea a muzicii de jazz, de aceea am dorit sa prezint muzica lui împreuna cu unii dintre cei mai cunoscuti muzicieni ai genului din lume.

Colaboratorii nostri – unii dintre cei mai apreciati si cunoscuti muzicieni de jazz astazi – au fost impresionati de complexitatea si frumusetea lucrarilor pe care le-am ales si sunt convins ca împreuna vom putea prezenta muzica lui Enescu unui public poate mai putin familiarizat cu ea, dar care sper ca se va îndragosti de aceasta muzica, asa cum mi s-a întâmplat mie într-o buna zi, în Brooklyn.“  – Lucian Ban

Biletele vor fi puse în vânzare la Teatrul Odeon  (tel.: 021 314 72 34).

Detalii:

icr

www.icr.ro/enescu_re-imagined_odeon

www.facebook.com/event.php?eid=146390662058296&ref=mf