Tago Mago: Filip Florian, Katja Lange-Müller si Ardian Kycyku

afis_curajul rememorarii

Goethe-Institut Bukarest si Centrul de Carte Germana Bucuresti organizeaza joi, 11 noiembrie, ora 18.30, la Clubul Tago Mago (str. Sperantei nr. 21) o seara de lectura cu participarea scriitorilor: Katja Lange-Müller (Germania), Ardian-Christian Kyçyku (Albania) si Filip Florian (România). Moderator: Alexandru Al. Sahighian.

Întâlnirea are loc în contextul unui amplu proiect literar demarat de Goethe-Institut si de filialele sale din 11 tari sud-est-europene. Sub titlul Curajul rememorarii (Wagnis der Erinnerung), au fost selectate texte literare semnate de 23 de autori din Croatia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania, Macedonia, Bulgaria, România, Grecia, Turcia si Cipru. Rezultatul este o calatorie literara plina de aventuri prin Europa de Sud-Est si prin istoria schimbatoare a Balcanilor.
Pe site-ul proiectului, www.goethe.de/wagnis-der-erinnerung, sunt publicate cele 23 de texte traduse în toate limbile tarilor participante.

La acest proiect participa si scriitorul român Filip Florian. Ardian Kyçyku, scriitor de expresie româna si albaneza, reprezinta, în acest context, Albania.

Katja Lange-Müller, invitata speciala a serii, este una dintre cele mai puternice voci ale scenei literare actuale din Germania. Originara din Berlinul de Est, emigreaza în 1984 în partea de vest a orasului si debuteaza doi ani mai târziu cu volumul de povestiri Wehleid – wie im Leben, pentru care primeste Premiul Ingeborg Bachmann. Alte distinctii literare: Premiul Alfred Döblin (1995), Premiul pentru Literatura al Orasului Berlin (1996), Premiul Literar pentru Umor Grotesc al Orasului Kassel (2005); de asemenea, autoarea a fost finalista la Premiul Cartii Germane pentru romanul Böse Schafe (2007).

„Când scriu, tai întotdeauna foarte mult din ce-am scris. Iar la sfârsit mai tai o data. […] S-a format în mine o repulsie fizica împotriva redundantelor, a repetitiilor, a prolixitatii. N-am ce-i face. De îndata ce  lucrurile devin prea epice, îmi pierd rabdarea. Exista atât de multa literatura buna, încât orice scriitor ar trebui sa încerce sa spuna ce are de spus într-un mod cât mai concis posibil.“ (Din interviul acordat de autoare Johannei Adorján, Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Ardian-Christian Kyçyku

„Prozator vizionar, de o forta uimitoare, practica o adevarata maieutica aplicata memoriei universale, nu se poate abtine sa nu foreze în pântecele de piatra al mitului, sa extraga rezultatul însângerat cu ambele mâini si sa ni-l arunce în fata împreuna cu un torent de parabole menite adeseori sa ascunda mai curând decât sa reveleze.“ (Bogdan Alexandru Stanescu, Ziarul de Duminica)

„El nu este un albanez care scrie în româneste […], ci un scriitor albanez în toata puterea cuvântului, care a decis sa scrie si în româneste, reiterând, într-un fel, experienta lui Panait Istrati. Ardian-Christian Kyçyku este un Panait Istrati al literaturii albaneze care a ales româna în locul francezei.“ (Mircea Martin, Ziua)
Filip Florian
„Intentia lui Filip Florian este sa elibereze literatura de obligatia de a dovedi ceva. El lasa în urma realismul banal si populeaza statiunea cu personaje stranii, coborâte din basme si legende. Roman politist ‚arheologic’ si, totodata, politic, Degete mici e un debut exceptional.“
(Süddeutsche Zeitung)
„E uimitor felul în care Florian regizeaza acest joc – pendulând între grotesc si groaza – pe tema vinei nemarturisite si a suspiciunii generale. Un roman extrem de ambitios.“
(Neue Zürcher Zeitung)