Salonul de proiecte: OPEN CALL 2014-2015

opencall

Pornind de la premisa ca in Romania posibilitatile de productie in arta contemporana sunt aproape inexistente, iar artistii din generatiile noi intampina mari dificultati in a-si concretiza proiectele, Salonul de proiecte si-a propus sa actioneze ca o platforma pentru incurajarea unor practici artistice care abordeaza probleme din societatea actuala, reflectand asupra contextului contemporan.

Dupa trei ani de activitate in care organizarea anuala a expozitiilor generate de Open Call a reprezentat o miza importanta a programului curatorial Salonul de proiecte, lansam un nou apel la propuneri formulate de artisti tineri din Romania si Republica Moldova.

In anii anteriori au fost invitati sa faca selectia artisti care beneficiaza de recunoastere internationala. Astfel, in 2011, selectia a fost facuta de Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova; in 2012, Aurelia Mihai si Ciprian Muresan au ales proiectele care s-au concretizat in doua expozitii; iar in 2013, propunerile artistice au trecut prin filtrul lui Nicoline van Harskamp si al duo-ului artistic Little Warsaw.

Salonul de Proiecte adreseaza din nou artistilor aflati la inceputul carierei invitatia de a trimite propuneri de lucrari (conceptul si descrierea proiectului – max. 1 pag. A4, schite, estimare de buget, etc.) insotite de o documentatie relevanta a activitatii artistice (CV, portofoliu). Materialele vor fi trimise in limba romana.

Salonul de Proiecte i-a invitat pe Mona Vatamanu si Florin Tudor sa realizeze selectia propunerilor, urmand ca in sezonul 2014/2015 sa fie organizata o expozitie de grup care va prezenta proiectele selectate. Tinand cont de constrangerile legate de spatiu si de buget, in urma procesului de selectie vor urma discutii si negocieri cu fiecare dintre artistii selectati.

Data limita de trimitere a proiectelor: 15 septembrie 2014. Va rugam sa trimiteti documentatia in format digital la salonuldeproiecte@gmail.com, ca attach la mail si nu prin transfer sau alte platforme similare, in format pdf la o rezolutie potrivita pentru ecranul computerului.

Mona Vatamanu si Florin Tudor, nascuti 1968/1974, traiesc si lucreaza in Bucuresti. In ultimii ani proiectele lor au putut fi vazute la Kunsthalle Lissbon (Lisabona, PT), Extracity (Antwerp, BE), Daad Galerie (Berlin, DE), Secession (Vienna, AT), Bak (Utrecht, NL), Centre Pompidou (Paris, FR), Württembergischer Kunstverein (Stuttgart, DE), Frankfurter Kunstverein (Frankfurt, DE), Ludwig Museum (Budapesta, HU), ms2 Muzeum Sztuki (Lodz, PL), Muhka (Antwerp, BE), Frac Lorraine (Metz, FR), New Museum (New York, NY), 1st Ural Industrial Biennial (Ekaterinburg, RU), Venice Biennial (Venetia, IT), 5th Berlin Biennial (Berlin, DE), 12th Istanbul Biennial (Istanbul, TR).

http://www.monavatamanuflorintudor.ro/

Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru care functioneaza in cadrul MNAC Anexa, Calea Mosilor 62-68, Etaj 2, Bucuresti. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii si prezentari care se focalizeaza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg. Din echipa Salonului de proiecte mai fac parte Dana Andrei si Stefan Sava.

www.salonuldeproiecte.ro

https://www.facebook.com/SdeProiecte