Sala Radio: Seri cu Orga

AFIS - SERI CU ORGA LA SALA RADIO

O ZI DE VARA
adaptare de Marcel Top dupa Slawomir Mrozek
http://ozidevara.wordpress.com

ACTORI (proaspat absolventii facultatilor de teatru)
fresh meat:
Flavia Cazacu- DAMA
Valentin Corneanu- IZBUT
Nicu Rotaru- NEIZBUT

COSTUME:
Agnes Toma si Dinasty

PANTOFI:
Stefan Burdea

STILIST:
Anca Cernea
ancacernea.wordpress.com

CONSULTANT DECOR:
Divrician

REGIA:
Marcel Top
marceltop.wordpress.com
marceltop.blogspot.com

Intotdeauna mi-am dorit sa fac un spectacol care sa surprinda viata asa cum este, in esenta ei, un spectacol care sa vorbeasca strict, concentrat si la obiect despre ceea ce numim "mecanismele esentiale de functionare ale vietii" si in special ale socialului, ale relatiilor dintre oameni.

Un spectacol care sa vorbeasca, cu cinism, cruzime, frust si sarcastic, cu umor implicit, despre ceva care este de la sine cinic, crud, frust si sarcastic, Viata. Viata noastra cea de toate zilele, in “minunata lume noua” de consum, de criza, de haita sociala, de “competitie”, de ras si de plans pe care o construiesc zilnic 7 miliarde de fiinte bipede "fara pene si cu unghii late”.

7 miliarde de fiinte care se indeletnicesc zilnic, volens nolens, cu lupta pentru supravietuire, pentru bani, pentru putere, pentru o masina, pentru un casa mai mare, pentru o piscina, pentru petrol, pentru o tara, pentru aur, pentru resurse, pentru sabotarea celuilalt, pentru o Femeie (sau mai multe), pentru a fi mai tare, mai bazat, mai smecher, mai ciumec, mai cool, mai fancy, mai trendy, mai dotat, mai erect, mai pe faza, mai pe situatie, mai pe figuri, mai pe scheme, mai al dracu' … decat cine???

Raspuns simplu – decat Celalalt.

Cine este Celalalt? – “Aproapele” nostru.

"Ce face" baietii fara "pene si cu unghii late" in fiecare zi??? Calca peste cadavre, saboteaza, "lucreaza", "da la gioale", si nu in ultima instanta, omoara la Celalalt. De ce??? Pentru ca ''baietii'' "fara pene si cu unghii late" sa-si atinga scopul, pentru ei si familiile lor, ca sa se hraneasca pe sine si, nu in ultimul rand, pe famillile lor.

Cu cine luptam pentru a fi, a poseda, a avea toate atributele enumerate mai sus- cu nimeni altul decat dragul dragul nostru Aproape.

In acest fel, Izbut se intalneste cu Neizbut, Aproapele cu Celalalt, la inceput avand un scop comun, dar bineinteles dupa un timp acest scop comun devenind unul particular. Dupa un timp, si mai ales dupa aparitia ei, adica a Femeii, intr-o frumoasa si banala zi de vara, intr-o statiune balneoclimaterica de pe malul marii.

Acest spectacol este un discurs despre "CIRCUL NOSTRU CEL DE TOATE ZILELE"…

Nu este genul de spectacol care are nevoie de o bulina rosie pe care sa scrie interzis sub 18 ani pentru ca foloseste un limbaj licentios etc. asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme sa credem ca la asta s-ar reduce teatrul contemporan- ma rog, pentru unii.

Nu, noi, cei care am construit acest spectacol pe textul dement si paroxist al lui Mrozek ,il consideram ca fiind mai dur, mai rau, mai crud, mai al dracului decat textele venerabilei Sarah Kane sau ale meseriasilor Bogosian sau Mamet, ce sa mai, este mai rau decat "Natural Born Fuckers", spectacolul de debut al subsemnatului (de adaugat: rau nu intr-un mod explicit, rau intr-un mod subtil, subliminal si psychedelic).

De ce?

Pana la urma… veniti sa vedeti…

83 Comments

Comments are closed.