România la Noaptea Muzeelor şi la Cvadrienala de Scenografie din Praga

Foto sect studenti

În perioada 11 – 26 iunie, Institutul Cultural Român din Praga organizeaza reprezentarea româneasca în cadrul a doua evenimente de anvergura: Noaptea muzeelor pragheze si Cvadrienala de Scenografie.
    
Pe 11 iunie, în Noaptea Muzeelor Pragheze, între orele 19 si 1 dimineata sunt deschise 35 de galerii si muzee din Praga. În Galeria Institutului Cultural Român din Praga va fi vernisata expozitia „George baron Løwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea”. Expozitia este pregatita de Fundatia Løwendal dupa proiectul scenografei Viorica Petrovici. ICR Praga propune astfel introducerea publicului ceh în universul artistic al omului de teatru si al pictorului George baron Løwendal, un deschizator de drumuri în scenografia moderna prin decorurile sale realiste, constructiviste si cubiste.
    
Dupa Noaptea Muzeelor, în perioada 16-26 iunie vor urma zece zile dedicate artelor spectacolului, în special scenografiei. Cvadrienala de Scenografie din Praga, cu o continuitate de aproape 45 de ani, prima editie având loc în 1967, se va desfasura anul acesta în Palatul Veletržní si în alte alte zeci de spatii din Praga. Cvadrienala îsi propune sa investigheze fenomenul interdisciplinaritatii dintre artele vizuale si teatru, manifestat în teatrul contemporan, reunind expozitii si artisti din peste 62 de tari si cinci continente, cu o participare de peste 5 000 de teatre profesioniste si studenti la artele spectacolelor în cei peste 10 000 m2 de spatiu expozitional. Cele mai bune spectacole internationale, cele mai bune montaje de lumini si sunet, cele mai spectaculoase costume, încadrate în cele trei sectiuni competitionale ale Cvadrienalei de Scenografie din Praga – Sectiune profesionisti: tari si regiuni, Sectiunea arhitectura si Sectiunea studenteasca – asteapta sa fie vizitate si admirate de peste 40 000 de vizitatori.

odeon_studio sect arh

Foto sect profesionisti

Reprezentarea româneasca, sub coordonarea comisarului national prof.univ.dr. scenograf Stefania Cenean, se va afla sub deviza „Arta ca jertfa”. Se propune o transformare a ideii de sacrificiu, sacrificiul fiind înteles ca instrument al creatiei. Conditia creatorului de arta, care, prin construire, prin sacrificare, se împlineste prin creare, se integreaza în eternitate. Metafizica unui bine cunoscut mit românesc va fi o provocare pentru curator si creatori care vor reuni proiectii video, desene, schite, interventii în spatiul public, happening. Proiectul îsi propune sa promoveze ideea ca arta si talentul creator sunt, sub orice circumstanta, indiferent de sacrificiu, dincolo de artist.

    
„La editia din acest an, în calitate de curator national, sunt bucuroasa ca putem prezenta lucrari ale tinerilor artisti români, studenti ai sectiilor de Scenografie din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica si al Universitatii Nationale de Arte, reuniti sub tema Eugen Ionescu, Eugène Ionesco. Sectiunea rezervata profesionistilor prezinta un stand care are la baza tema Arta ca jertfa, pornind de la mitul Mesterului Manole. Standul aduce, ca un izvor de apa vie, proiectele scenografice reprezentative din ultimii patru ani. Realizarea standului este creatia tânarului scenograf Andrei Dinu, remarcat la ultima editie a Cvadrienalei si de renumitul profesor Arnold Aronson, care l-a mentionat în albumul Exhibittion On The Stage: Reflections On The 2007 Prague Quadriennial. La sectiunea de arhitectura am optat împreuna cu tânarul arh. Cristian Stanoiu pentru tema fast backward / PLAY / fast forward. Va fi prezentata intentia de revenire la arhitectura initiala a Teatrului National din Bucuresti, dupa planurile arhitectului Romeo Belea, arhitectura „mascata” de regimul comunist de dinainte de ’89 care a mutilat proiectul initial. Conexiunea cu prezentul este revelata de proiectului arhitectului Angelo Roventa, o solutie ingenioasa intitulata „Black Cube – Extindere temporara Teatrul National din Iasi“. Un alt proiect prezentat va fi Odeon Studio realizare a arhitectilor români Ioana si Razvan Luscov.  Sectiunea arhitectura este amplasata în biserica Sf. Agnes din Praga, transformata astfel în spatiu cultural.“ (Stefania CENEAN, comisar de tara la Cvadrienala de Scenografie 2011)

Programul participarii României:
17 iunie, ora 12.00, standul Eugen Ionescu, Eugène Ionesco (Palatul Veletržní) – prezentare, happening
    
    Invitati: Stefan Caragiu (scenograf stand), Carmen Stanciu (teatrolog UNATC), Iuri Isar (coordonator     plastic UNATC si UNARTE), Ada Raicu (conferentiar UNATC), Anca Albani (asist.univ. UNAB),     studenti ai UNATC si UNARTE

17 iunie, ora 18.30, Galeria ICR Praga (Anglicka 26, Praga 2) – expozitia „George baron Løwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea”: prezentare urmata de proiectia filmului documentar „Familia Løwendal“ de Anca Filoteanu (premiul APTR 2006) si de lansarea albumului de scenografie „George Løwendal – Un aristocrat în luminile rampei“, volum editat cu sprijinul Institutului Cultural Român si al Fundatiei Løwendal.

Invitati:
Ariadna Avram, Presedinte si fondator al Fundatiei Løwendal, nepoata artistului George Løwendal
Ion Cazaban, critic si istoric de teatru
Viorica Petrovici, scenograf, curatorul expozitiei
Andreea Dumitru, critic de teatru

18 iunie, ora 12, standul national al României (Palatul Veletržní) – Ziua României: prezentare, performance, ceremonie, cocteilul oficial de deschidere / scenografie
    Invitati:
    Stefania Cenean, comisar de tara
    Andrei Dinu, scenograf stand
    Cristian Stanoiu, arhitect
    Valentina Zaharia, actrita

Cvadrienala de Scenografie din Praga se desfasoara sub auspiciile Presedintelui Cehiei – Václav Klaus, ale Primarului general al Pragai – Bohuslav Svoboda si ale Primarului sectorului 7 – Marek Jecmének. Cvadrienala este organizata si finantata de Ministerul Culturii din Cehia si realizata de Institutul de Arte si Teatru, cu sprijinul UNESCO, al Programului Cultura 2007-2013 al UE, al Trustului pentru Întelegere Mutuala, al Fondului Ceho-German pentru Viitor si al Orasului Praga.
    
Institutul Cultural Român din Praga este unicul partener în organizarea participarii României la Cvadrienala de Scenografie din Praga 2011.

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 120 00
Tel.: 00420 222 522 865
E-mail: rumunskyinstitut@seznam.cz
www.icr.ro/praga/  
www.rumunskoprovas.cz