Precizare din partea CNDB

Deoarece in ultima vreme s-a creat confuzie din cauza declaratiilor scoase din context si a interpretarii eronate a informatiilor, Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) tine sa faca urmatoarele precizari.
 
CNDB nu se afla in conflict nici cu Teatrul National Bucuresti (TNB), nici cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN).
 
Situatia actuala nu a surprins pe nimeni, iar gasirea unui sediu este o tema care ne-a preocupat de cand am aflat de existenta proiectului de consolidare si reamenajare a TNB.
Solutia nu este simpla insa, avand in vedere lipsa spatiilor adecvate pentru o activitate atat de complexa ca cea a CNDB. Nu trebuie uitat ca acesta institutie este singura care ofera spatii de repetitie, productie si o sala de spectacole tuturor profesionistilor din domeniul dansului contemporan, fiind totodata singurul finantator al acestui domeniu, la nivel national.
 
Istoricul demersurilor privind rezolvarea problemelor legate de sediul CNDB arata ca au fost testate diverse idei de lucru si au fost abordate de catre reprezentantii institutiilor vizate mai multe variante de rezolvare, inclusiv solutia oferita de TNB – preluarea terenului din spatele
teatrului, in vederea construirii unui corp de cladire distinct pentru CNDB. Acest proiect initiat chiar de TNB si anuntat public inca din marie 2008 in cadrul unei conferinte de presa a fost discutat pana la nivel de amanunt cu conducerea CNDB si cu echipa de arhitecti care s-a ocupat de proiectarea TNB (in noua sa varianta). Iata ce declara domnul Ion aramitru, directorul general al TNB in cadrul conferintei din martie 2008:
"Daca proiectul ramane asa cum este acum, CNDB va castiga un spatiu al lui, tot in corpul TNB. Am gasit solutia, am propus-o MCC. MNAC, care are galerii si depozite, le va avea in continuare la parterul noii cladiri, construite in mod specific, nu improvizate cum sunt acum", a spus directorul Teatrului National. Cladirea CNDB ar putea fi ridicata, in baza proiectului existent, pe strada Tudor Arghezi, in spatele TNB." (http://www.mediafax.ro/cultura-media/tnb-intra-in-reparatii-in-toamna-si-va-fi-reabilitat-in-trei-ani-2433922)

Proiectul a fost abandonat insa din lipsa fondurilor aditionale necesare pentru cladirea CNDB, acestea nefiind prevazute in bugetul initial al proiectului de consolidare si reamenajare a TNB. Dupa o vreme in care s-a insistat asupra acestui proiect considerat drept cea mai buna varianta, absenta unei reale vointe politice a condus la abandonarea proiectului. Acesta exista insa si ar putea deveni una dintre variantele de rezolvare pe termen lung a problemei actuale, dincolo de varianta de avarie care trebuie gasita de urgenta in acest moment.  
 
Avem insa toate motivele sa credem ca problema sediului CNDB ar fi fost macar partial rezolvata in aceasta vara, cand directia CNDB a gasit  o alta varianta de sediu. Propunerea  a fost discutata cu conducerea MCPN, iar demersurile avansasera pana la realizarea unei schite de proiect de etapizare a lucrarilor care ar fi fost necesare ulterior achizitiei unui corp de cladire situat in centrul Bucurestiului. Proiectul s-a blocat insa in momentul in care a fost emisa Ordonata de  Guvern prin care au fost stopate achizitiile publice.

Ca urmare, "galagia" la care se face referire in acest moment nu reprezinta decat dorita uriasa a tuturor celor vizati de activitatea CNDB de a readuce pe agenda MCPN si a opiniei publice o problema nerezolvata inca, fara intentia de a induce o stare conflictuala intre institutiile direct implicate.
 
Ne bucuram pentru imensul sprijin venit din partea societatii civile prin initierea unei scrisori adresate MCPN. Cele aproape 700 de semnaturi existente si cele peste 300 de mesaje trimise direct MCPN arata inca o data ca problema Centrului National al Dansului nu este una care ii vizeaza doar pe profesionistii dansului contemporan. Le multumim tuturor initiatorilor si semnatarilor!
Le comunicam pe aceasta cale tuturor celor interesati ca dialogul intre CNDB si MCPN continua pentru gasirea unei solutii urgente. Ca urmare a acestui dialog, vineri 7.01.2011 vor fi vizionate cateva spatii propuse de MCPN.
 
Directia CNDB
 
Bucuresti, 5 ianuarie 2011
 
www.cndb.ro