Pianistul Jerzy Sterczynski la Ateneu

Jerzy Sterczynski

Pianistul Jerzy Sterczynski
în concert cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
3 si 4 martie 2011, ora 19.00

si în recitalul extraordinar Chopin
6 martie 2011, ora 19.00
Sala Mare, Ateneul Român, str. Franklin nr. 1-3, Bucuresti

Organizatori: Filarmonica „George Enescu”, Institutul Polonez

Dirijor: Jerzy Sterczynski
Nascut în anul 1957, pianistul si profesorul Jerzy Sterczynski provine dintr-o familie cu o bogata traditie muzicala (bunicul sau a fost organist, iar mama – muzicolog). A început studiul pianului la vârsta de sase ani. Sub îndrumarea profesorilor Zdzislaw Tanewski si Wieslaw Szlachta a absolvit Liceul de Muzica din Bielsko-Biala. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzica „Karol Szymanowski” din Katowice, la clasa renumitului profesor Andrzej Jasin ski, presedintele juriului editiei 2010 a Concursului International de Pian Chopin, absolvindu-le cu diploma de merit în 1981. A aprofundat ulterior studiul pianului la Londra, sub îndrumarea prof. John Bingham.
Este laureat a numeroase concursuri si festivaluri, cum ar fi Festivalul Tinerilor Pianisti de la Slupsk (Polonia) sau Concursul International de Pian de la Saragossa (Spania) (1983). Desfasoara o intensa activitate concertistica, atât în calitate de solist, cât si de membru al unor ansambluri camerale. A evoluat pe scene din Europa (Polonia, Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Portugalia, Spania etc.), Asia (China, Japonia, Coreea, Kuweit) si  America. A participat la Festivalul Chopin de la Duszniki (Polonia), dar si la festivaluri internationale, precum cele de la Lockenhaus sau La Chaisse-Dieu.

Este posesorul unei discografii remarcabile, având înregistrate 13 CD-uri, incluzând integrala nocturnelor, valsurilor si polonezelor, Sonata a 2-a precum si alte lucrari de Fryderyk Chopin, piesele pentru pian solo de Ceaikovski, Beethoven, M. Reger si K. Szymanowski, precum si concertele pentru pian ale lui F.Chopin, Lessl si I.F. Dobrzynski. A înregistrat, de asemenea, lucrari de Bach-Busoni, Liszt, Brahms Cel mai recent disc (2005) contine sonate de Józef Wieniawski.

Jerzy Sterczynski este si un eminent pedagog, activând din 1989 ca profesor al Academiei de Muzica „Fry de ryk Cho pin” din Varsovia (actualmente Universitatea de Muzica „Fryderyk Chopin”). Între anii 2005-2008 a detinut functia de decan al Facultatii de Pian, Clavecin si Orga, în 2008 fiind reales pentru un nou mandat în aceasta functie (2008–2012).

În cadrul concertelor simfonice cu orchestra Filarmonicii „George Enescu”, pianistul va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra în fa minor, op. 21 de Fryderyk Chopin (3 si 4 martie).

Programul recitalului:

Fryderyk Chopin

Programul recitalului (6 martie):

Fryderyk Chopin
2 Poloneze, op. 40
nr. 2 – în do minor
nr. 1 – în La major
Nocturna în do diez minor, op. 27 nr. 1
Valsul în do diez minor, op. 64 nr. 2
Studiul în do diez minor, op. 25 nr. 7
3 Mazurci, op.50
nr. 1 – în Sol major
nr. 2 – în La bemol major
nr. 3 – în do diez minor
Poloneza în La bemol major, op. 53

pauza

Max Reger
Variatiuni si Fuga pe o tema de Telemann, op. 134

10_IP_ani
 
 

162 Comments

Comments are closed.