Pe urmele timpului

Zulfie Seidali Cobadin

19 mai – 9 iunie, Muzeul de Arta din Constanta

Expozitia Pe urmele timpului va fi vernisata joi, 19 mai, ora 16.30, la Muzeul de Arta din Constanta. Expozitia va ramâne deschisa pâna pe 9 iunie.
Invitate speciale vor fi doua colectionare din judetul Constanta, implicate în programul „Colectii satesti din România”, respectiv Seriha Menseit din Techirghiol si Zulfie Seidali din Cobadin.

Programul cultural Colectii satesti din România. Patrimoniu si identitate locala are ca obiectiv pe termen lung acordarea unui ajutor specializat colectionarilor de obiecte etnografice din zona rurala care au înfiintat sau sunt pe cale sa înfiinteze un muzeu particular, în lipsa unei legislatii care sa includa si astfel de initiative pro-patrimoniu.

Am descoperit multi astfel de entuziasti, în toata tara, suntem în bune relatii cu multi dintre ei, pe 14 dintre ei i-am vizitat, apoi i-am invitat la muzeu, unde i-am învatat ce stim si le poate fi de folos, prin stagii de formare cu specialisti. Împreuna cu ei am adus la Bucuresti, în 2008 si 2009, minunate colectii satesti din România.

Pentru a atrage atentia opiniei publice asupra acestor initiative, Muzeul National al Taranului Român a organizat în 2010 o expozitie itineranta de fotografie, cu imagini din toate cele 14 colectii, cu sprijinul urmatoarelor muzee: Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Complexul National Muzeal ASTRA si Muzeul Judetean Olt.

În 2011 expozitia se va deschide la Muzeul de Arta din Constanta, la Centrul Cultural Dunarea de Jos din Galati si la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva.

Coordonatoarea programului: Carmen Mihalache.