OPEN CALL 2013-2014 la Salonul de proiecte

Pornind de la premisa ca in Romania posibilitatile de productie in arta contemporana sunt aproape inexistente, iar artistii din generatiile noi intampina mari dificultati in a-si concretiza proiectele, Salonul de proiecte si-a propus sa actioneze ca o platforma pentru incurajarea unor practici artistice care abordeaza problemele actuale din societatea romaneasca, reflectand asupra contextului contemporan.

Ca urmare a primului Open Call lansat de Salonul de Proiecte in vara anului 2011, au fost primite 43 de proiecte, dintre care au fost produse si expuse in expozitia Opt lucrari noi si jumatate propunerile artistilor Marina Albu, Alexandra Bodea, Razvan Botis, Claudiu Cobilanschi, Mihai Iepure-Gorski, Catalin Ilie, Alexandra Pirici si Veda Popovici. Al doilea episod legat de Open Call a fost programat pentru luna iunie 2012 si a prezentat lucrari propuse de Biroul de Cercetari Melodramatice in colaborare cu Irina Costache, Simina Guga si Stefan Tiron, Tatiana Fiodorova, Bogdan Girbovan, Mihaela Michailov si Paul Dunca, Olivia Mihaltianu, Alexandru Niculescu si Stefan Sava.

In urma celui de-al doilea Open Call lansat in 2012, au fost primite 66 de proiecte, din care Aurelia Mihai si Ciprian Muresan au selectat propunerile formulate de Apparatus 22, Tatiana Fiodorova, Monotremu, Raluca Popa, Sorin Popescu, Soyons Impossibles, Iulia Toma, Mihut Boscu Kafchin, Andreea Ciobica, Andrei Dinu, Mixer, Daniela Palimariu, Flaviu Rogojan. Lucrarile au fost produse in cadrul programului Salonul de proiecte si concretizate in expozitiile Ceea ce distrugem si celebram in acelasi timp si E obligatoriu sa avem un titlu.

Salonul de Proiecte adreseaza din nou artistilor aflati la inceputul carierei invitatia de a trimite propuneri de proiecte (conceptul si descrierea proiectului – max. 1 pag. A4, schite, estimare de buget, etc.) insotite de o documentatie relevanta a activitatii artistice (CV, portofoliu). Toate materialele vor trebui trimise in limba engleza.

Salonul de Proiecte a invitat colectivul Little Warsaw (HU) si pe Nicoline van Harskamp (NL) sa realizeze selectia proiectelor, urmand ca in sezonul 2013-2014 sa fie organizate doua expozitii de grup care vor prezenta proiectele selectate. Tinand cont de constrangerile legate de spatiu si de buget, in urma procesului de selectie vor urma discutii si negocieri cu fiecare dintre artistii selectati.

Data limita de trimitere a proiectelor: 15 august 2013. Va rugam sa trimiteti documentatia in format digital la salonuldeproiecte@gmail.com, ca attach la mail si nu prin transfer sau alte platforme similare, in format pdf la o rezolutie potrivita pentru ecranul computerului.

Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru si se desfasoara in spatiile din Calea Mosilor, nr. 62-68, etaj 2, Bucuresti, cu sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii si prezentari care se vor focaliza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg. Din echipa Salonului de proiecte mai fac parte Dana Andrei si Stefan Sava.

Magda Radu este istoric de arta si curator. Ea preda la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti cursul intitulat „Arta romaneasca in context est-european: 1945-1989”.

Alexandra Croitoru este artist vizual si preda in cadrul Departamentului Foto-Video al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

Little Warsaw (HU) este un colectiv artistic format din András Gálik si Bálint Havas care activeaza din 1999. http://www.littlewarsaw.com/Little_Warsaw_Portfolio.pdf

Nicoline van Harskamp (NL) este o artista nascuta in 1975, care traieste si lucreaza la Amsterdam. http://www.vanharskamp.net/

www.salonuldeproiecte.ro

www.facebook.com/salonuldeproiecte


Salonul de proiecte
Calea Mosilor 62-68, MNAC Anexa Building, 2nd floor
Bucharest, Romania