O bandă ocupă un muzeu: banda desenată

muzeul benzilor desenate

În intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la Bucuresti, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Banda Desenata si în parteneriat cu Asociatia Bedefililor din România.

Muzeul va fi deschis la etajul 4 al MNAC si va avea doua spatii expozitionale, o mediateca (biblioteca si spatiu de proiectie), o zona destinata creatiei si atelierelor, precum si un spatiu pentru dezbateri. O expozitie permanenta de tezaur va cuprinde lucrari originale ilustrând istoria benzii desenate românesti, iar patru expozitii temporare vor fi dedicate lucrarilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinte consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatura, animatie, ilustratie de carte), dezbateri cu participarea unor autori si editori, ateliere de creatie, sesiuni de live drawing, lansari de carte, proiectii de filme si, nu în ultimul rând, concerte.

Deschiderea oficiala va avea loc joi, 16 iunie, începând de la ora 19, când vor fi vernisate trei expozitii permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate românesti”, „Salonul International al Benzii Desenate din România” (contributii ale unor mari autori straini care au fost în România de-a lungul timpului) si „Cum se face o banda desenata”. În acelasi cadru va avea loc vernisajul primei expozi?ii din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – si va fi lansat numarul 4 al revistei Comics. În continuare, de la ora 20.30, pe Terasa MNAC se vor face auziti si vazuti Cycler  (myspace.com/cycler) si The Graphic Show – Sensor cu PisicaPatrata  (myspace.com/sensorevolution).

Printre evenimentele internationale se numara proiectii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac si de Centrul Ceh în luna iulie si expozitia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões si a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie; pe parcursul întregului muzeu, vizitatorii vor avea acces la o biblioteca internationala cu titluri selectate de Delegatia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Banda Desenata si Centrul de Carte Germana. Toamna va aduce si o serie de surprize pregatite de British Council. Programul detaliat va fi disponibil la adresa www.muzeulbd.ro, unde se pot face si înscrierile la ateliere.

„Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp sa aratam diversitatea si bogatia celei de a noua arte în România, sa demonstram perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, sa evidentiem legaturile dintre banda desenata si caricatura, ilustra?ia de carte, desenul animat si literatura, sa punem în valoare creativitatea tinerilor artisti BD contemporani.“ – Alexandru Ciubotariu

Initiativa urmeaza Salonului European de Banda Desenata organizat de EUNIC Bucuresti în 2010 si prefateaza a doua editie a manifestarii, care se va desfasura în lunile octombrie–noiembrie 2011. Muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate constituie o continuare fireasca a expozitiei si volumului Istoria Benzii Desenate Românesti, realizat de Alexandru Ciubotariu împreuna cu Dodo Ni?a si publicat în toamna anului 2010, în contextul Salonului.