Noaptea Literaturii si Targul de carte

litera

Literatura româna si moldoveneasca la Noaptea Literaturii din Praga si Slovacia si la Târgul International de Carte „Lumea Cartii” din Praga
11 – 15 mai 2011

Între 11 si 15 mai, Institutul Cultural Român de la Praga promoveaza literatura româna în cadrul a doua manifestari internationale de amploare din Cehia si Slovacia: Noaptea Literaturii si Târgul International de Carte „Lumea Cartii”.

Noaptea Literaturii din Praga, prin interpretarea actorilor cehi, va aduce la lumina 20 de volume traduse în limba ceha din literatura europeana si nu numai. La editia din acest an sunt reprezentate prin literatura tarile: Austria, Belgia, Canada, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Ungariam Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România – Republica Moldova, Spania, Suedia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. În cadrul acestui proiect, ICR Praga va promova volumul „Înainte sa moara Brejnev” de Iulian Ciocan – volum aparut în ceha la editura dybbuk din Praga în 2009, în traducerea semnata de renumitul traducator si românist Jíri Našinec. Editia din acest an a Noptii Literaturii din Praga se va desfasura în sectorul 8 al Pragai, având ca scop regenerarea urbana prin lectura.

În Slovacia, Noaptea Literaturii va avea un caracter itinerant în cinci orase mari: Bratislava, Humenné, Trebišov, Stará Lubovna si Košice. Literatura româna va fi prezenta prin lectura din volumul de povestiri fantastice V tieni lalie (La umbra crinului), de Mircea Eliade, în interpretarea actorului Peter Sklár. Volumul a aparut în traducerea slovaca semnata de Jana Palenikova, la editura Petrus din Bratislava, în 2005. „Noaptea Literaturii” este un eveniment organizat de clusterele EUNIC (European Union National Institutes for Culture) din Republica Ceha si din Slovacia.

Noaptea Literaturii din Praga precede cel mai important târg de carte din Cehia, Târgul International de Carte „Lumea cartii“, aflat la cea de-a XVII-a editie. La standul României, organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National si ICR Praga, vor avea loc lansari de carte, lectura în ceha si româna, în prezenta autorilor, si prezentari editoriale si prezentari ale programelor Centrului National al Cartii (CENNAC).

Programul participarii românesti la Târg:

Joi, 12 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:
Lansari, în prezenta traducatorilor:
Volumele „Sobolaniada” (Krysíada) si „Revelion pe epava” (Silvestr na vraku), de Nicolae Rusu, traducerea în limba ceha semnata de Jíri Našinec, editura Havran

Ghid fotografic al Pragai, traducerea în limba româna semnata de Lidia-Sofica Našincová, editura Artfoto

Vineri, 13 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:
Lectura în prezenta autorilor si a traducatorilor:
Octavian Soviany „Viata lui Kostas Venetis”, (roman) Iasi, ed. Cartea Româneasca, 2011. Fragmente traduse în limba ceha de Sorin Paliga.

Iulian Ciocan, „Než zemrel Brežnev / Înainte sa moara Brejnev”, ed. Dybbuk, 2009, traducere în limba ceha: Jíri Našinec.

Prezentare: Laura Albani, director general CNI Coresi, ultimele volume lansate de ed. Coresi. Traducerea în limba ceha asigurata de Jitka Lukešová.

Sâmbata, 14 mai, între orele 16.00 – 18.00, standul României, S108:
Lectura în prezenta autorilor si a traducatorilor:
Floarea Tutuianu, „Poeme”, Bucuresti, Editura Institutului Cultural Român, 2010.

Alexandru Vakulovski, selectie de poezie din volumul „Oedip regele mamei lui Freud”

Prezentare: Doina Mândru, director al Centrului Cultural Mogosoaia din Bucuresti, prezinta albume de arta editate de Centrul Cultural Mogosoaia: „The Portrait”, „Romanian Ceramics”, „Vasile Gorduz”, „Olga Greceanu”

Traducerea în limba ceha semnata de Jitka Lukešová.

Pentru mai multe detalii privind Noaptea Literaturii si Târgul International de Carte „Lumea Cartii“ consultati:
www.nocliteratury.cz
www.bookworld.cz

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 120 00
Tel.: 00420 222 522 865
E-mail: rumunskyinstitut@seznam.cz
www.icr.ro/praga/
www.rumunskoprovas.cz