Muzeul National Cotroceni: Expozitie de sticla–Mihai Topescu

mihai_topescu

Muzeul National Cotroceni organizeaza joi, 11 noiembrie 2010, orele 18.00, în Spatiile Medievale ale muzeului, vernisajul expozitiei Mihai Topescu – sticla.

Mihai Topescu – designer de sticla, artist decorator – este absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj, sectia sticla, promotia 1981, clasa prof. Cornel Ailincai si Mircea Spataru. În anul 1985, Mihai Topescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei de sticla Baden din Viena. Este membru al Cenaclului Uniunii Artistilor Plastici din Târgu Jiu, membru al filialei UAP din Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Venetia.
   
În perioada 1982-2002, Mihai Topescu a participat la expozitii de grup si personale în România (Bucuresti, Târgu Jiu, Bacau), Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles, Sudhaina d´Chomay) Germania (Hamburg, Köln), Olanda.
   
De asemenea, artistul a participat si la o serie de simpozioane internationale având ca tematica sticla, care s-au desfasurat la Novy-Bor (1985 si 1988, Cehia), Libenau-Cottbus, (1990, Germania), Vilnius (1990, Lithuania).
   
Mihai Topescu a fost distins cu Premiul I, Design – oferit de Ministerul Industriei, România, (1988), Medalia de Argint la Concursul International de Sticla, Philadelphia, S.U.A., (1992), Premiul National de Design – sticla, România (1993).
   
Are lucrari în Muzeul Sticlei si Ceramicii din Bucuresti, Muzeul de Arta Târgu Jiu, Muzeul Sticlei din Praga, Novy-Bor, Yablonec, (Cehia),  Ebeltoft (Danemarca), Muzeul Banitz, Cottbus (Germania), precum si în colectii particulare din România, Europa, America si Asia.
   
Critica de specialitate defineste arta lui Mihai Topescu ca ”fiind o pendulare constanta între crestinism si spiritul laic. Originalitatea lucrarilor sale rezida în combinarea extraordinara a substantei simbolice cu cea seculara, ambele fiind formulate într-o dimensiune culturala bine ancorata în realitate”.
   
La rândul sau, artistul Mihai Topescu spune despre el ca: ”m-am nascut pe acelasi tarâm si sub acelasi semn stelar ca marele Constantin Brâncusi, doar ca la 80 de ani diferenta. Traiesc si creez în spatiul sacru initiat de el în orasul meu natal, Târgu Jiu. Spiritul sau m-a calauzit ca o lumina în viata, însa nu mi-a influentat arta. Nu pot decât sa fiu fericit ca Brâncusi nu a descoperit sticla ca forma de expresie”.
   
Expozitia va putea fi vizitata în perioada 11 noiembrie 2010-11 ianuarie 2011, de marti pâna duminica, între orele 9.30 – 17.30.

Sponsor: Apa Nova – Veolia   
Partener: Konica Minolta
Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Cultural, Radio Bucuresti, RFI, Agentia Nationala de Presa Agerpres, Onlinegallery.ro, Cronica Româna, Fundatia Culturala ”Magazin Istoric”, Traveller Magazin, LiterNet.ro, Caminul, Revista Sapte Seri, România Libera, revista Istorie si Civilizatie, Sensotv.ro.
   
Persoana de contact:
Stefania Ciubotaru
0213173106
relatiipublice@muzeulcotroceni.ro
muzeulcotroceni@netscape.net