MTR: Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor Istorice

Comitetul National Român ICOMOS si Comitetul National Român ICOM, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Român marcheaza, în acest an, Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor Istorice printr-un dublu eveniment public:

1. Acordarea Diplomei de Onoare a Comitetului National Român ICOMOS domnului Serban Cantacuzino, ilustra personalitate a protejarii si punerii în valoare a monumentelor istorice, 

si

2. Semnarea protocolului de constituire a Comitetului National Român al Scutului Albastru, de catre 

Dl. Dr. Dorin DOBRINCU, Directorul general al Arhivelor Nationale ale României, institutie afiliata Consiliului International al Arhivelor (ICA), 

Dl. Dr. Virgil Stefan NITULESCU, Presedintele Comitetului National Român ICOM, din partea Consiliului International al Muzeelor (ICOM), 

Dl. Dr. Mircea REGNEALA, Presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din România, din partea Federatiei Internationale a Asociatiilor de Bibliotecari si Biblioteci (IFLA), 

Dl. András István DEMETER, Presedintele director general al Societatii Române de Radiodifuziune, si 

Dl. Alexandru Mihai LAZESCU, Presedintele director general al Societatii Române de Televiziune, din partea Consiliului de Coordonare a Asociatiilor Arhivelor Audiovizuale (CCAAA)

ZIUA MONDIALA A MONUMENTELOR SI SITURILOR ISTORICE

2011: Patrimoniul si apa

Propusa de câtre ICOMOS si adoptata de UNESCO în 1983, ZMMSI se marcheaza anual pe 18 Aprilie si are, deja, o lunga traditie în atragerea interesului publicului, atât asupra diversitatii patrimoniului mondial cât si a vulnerabilitatilor sale ce reclama eforturi conjugate de protejare si conservare. Tema din acest an exploreaza legatura dintre creatia umana si elementul natural fundamental civilizatiei care este apa. Atractia pe care civilizatia omeneasca a avut-o pentru apa si fascinatia pe care apa a exercitat-o asupra creatorilor, de la muzica, literatura si arhitectura, nevoia de apa ca factor esential al oricarei asezari, apa ca obstacol si provocare sunt doar câteva din sursele bogatiei patrimoniului arhitectural legat de apa.

Poduri istorice precum cel al ing. Saligny de la Cernavoda, mori traditionale de apa ca cele care mai exista în Valea Rudaria din judetul Caras Severin, instalatii si amenajari portuare de valoare arhitecturala si inginereasca deosebita ca cele de la Constanta ori Braila, ori patrimoniul natural si cultural al umanitatii din Delta Dunarii sunt câteva din contributiile românesti la diversitatea si valoarea universala a patrimoniului arhitectural legat de apa.

Din pacate, mijloacele tehnice ce au permis autonomizarea si delocalizarea productiei industriale, dar chiar si evolutia transporturilor ori a comertului din ultimul secol au generat o parasire si un dezinteres pentru patrimoniul generat de prezenta sau folosirea apei. Nu este un fenomen care ataca doar aceasta „specie” patrimoniala, din pacate. De aceea, Comitetul National Român ICOMOS, ca reprezentant al expertizei de specialitate în protejarea monumentelor istorice, a gasit de cuviinta sa marcheze Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor Istorice si tema sa din acest an în ziua de LUNI 18.04.2011 ora 13.00 Sala Irina Nicolau, Muzeul National al Taranului Român prin :

1. Aducerea în constiinta publica româneasca a exemplului de o viata a arh. Serban Cantacuzino, ce a devenit o personalitate proeminenta pe plan international în domeniului protejarii si punerii în valoare a patrimoniului arhitectural, distins la împlinirea a 80 de ani cu prestigiosul Premiu European pentru Patrimoniu (2008), si a carui activitate a condus la o expunere internationala a valorii si problematicii patrimoniului românesc,

si

2. Înfiintarea Comitetului National Român al Scutului Albastru, ca structura nationala a Comitetului International al Scutului Albastru, similara, în domeniul patrimoniului cultural, Crucii Rosii, ale carei obiective sunt pregatirea specialistilor monumentelor istorice si a profesionistilor din domeniul conservarii si gestiunii bunurilor de patrimoniu cultural material (obiecte de arta, arhive, biblioteci etc.) pentru protejarea patrimoniului în caz de dezastre si conflict armat.

Scutul Albastru este simbolul stabilit prin Conventia de la Haga din 1954, pentru Protejarea Bunurilor Culturale în Caz de Conflict Armat, la care România este parte. Comitetul International al Scutului Albastru este structura mondiala a societatii civile, care sprijina aplicarea prevederilor Conventiei, de catre statele care sunt parti la Conventie.

Acestei initiative i s-au alaturat, din primul moment Comitetul National Român ICOM si organizatiile românesti reprezentative ale specialistilor din domeniile arhivelor, bibliotecilor publice si arhivelor audiovizuale, antene ale federatiilor internationale de profil.

Prin aceasta statuare, si în România, a organizatiei mondiale a Scutului Albastru se face un pas necesar pentru minimizarea sau chiar prevenirea unor pierderi ireparabile de patrimoniu cultural tangibil în cazul, foarte probabil, al unor dezastre naturale ce se pot produce pe teritoriul României.

 

Conf. dr. arh. Sergiu NISTOR                                                         Dr. Virgil Stefan NITULESCU

Presedinte Comitetului National Român ICOMOS              Presedintele Comitetului National Român ICOM

                                                                                                             Directorul General al

                                                                                                             Muzeului National al Taranului Român