MTR: Ziua Internationala a Muzeelor

Ca în fiecare an, din 1977 încoace, muzeele din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Muzeelor – celebrare inițiată de Consiliul Internrațional al Muzeelor (ICOM).


   
În 2013, tema Zilei Internaționale a Muzeelor este Muzeele (memorie + creativitate) = progres social. Aproape 33.000 de muzee, din 130 de țări, încearcă, în această zi, să dedice activitățile lor temei menționate.
   
Bogăția patrimoniului nostru istoric, conservat și pus în valoare de muzee, asociate cu inventivitatea și creativitatea care animă sectorul muzeal, mai ales, în anii din urmă, constituie adevărata forță a instituțiilor muzeale. Îmbinarea misiunii lor tradiționale, de conservare a memoriei, cu creativitatea necesară pentru reînnoirea lor permanentă și cu dezvoltarea publicului lor – iată evoluția pe care muzeele și-o asumă, cu ferma concingere că prezența și acțiunile lor pot transforma societatea într-un mod benefic!
   
Tema aceasta, absolut optimistă, exprimată sub forma unei ecuații, reunește, în mod dinamic, diferite concepte esențiale pentru definirea a ceea ce este un muzeu astăzi, subliniind natura universală a acestor instituții și influența pozitivă pe care ele o exercită asupra societății. Tema aleasă sintetizează complexitatea sarcinilor muzeelor și amintește faptul că vocația lor este aceea de a contribui la dezvoltarea și coagularea comunității.
   
Comitetul Național Român ICOM solicită muzeelor din întreaga țară să ofere publiului, în această zi de 18 mai 2013, programe adecvate temei Zilei Internaționale a Muzeelor, cu titul gratuit, cu speranța că acest eveniment va rămâne în memoria comunităților pe care noi, cei care lucrăm în muzee, le servim.
   
La mulți ani, muzeelor din întreaga lume!
   
La mulți ani, muzeelor din România!

Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU

Președinte