MTR: Conferintele „Mircea Vulcanescu”

Conferintele „Mircea Vulcanescu”

Cornova ca revelator al satului românesc si al monografiei 

Muzeul National al Taranului Român

Miercuri, 13 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Clubul Taranului, în cadrul Conferintelor „Mircea Vulcanescu”, doamna prof. dr. Sanda Golopentia va vorbi despre Cornova ca revelator al satului românesc si al monografiei

Satul nu este numai o structura sociala, asa cum problemele abordate de sociolog nu sunt numai structuri intelectuale. Satul, problemele cercetate sunt prieteni virtuali pe care ni-i apropiem prin truda si respect, cu care ne descoperim afinitati, carora le datoram recunostinta atunci când ni se deschid. Literatura da astfel orizont textului sociologic, care nu are cum articula sociologia ca optiune existentiala.

Sanda Golopentia

Invitata: 

Sanda Golopentia este doctor în lingvistica al Universitatii Bucuresti. Actualmente este profesor la departamentul de studii franceze al Universitatii Brown din Statele Unite ale Americii. Sanda Golopentia este autoarea a numeroase studii si articole în domenii precum lingvistica structurala, poetica si semiotica, filozofia limbajului, teoria literaturii, studii culturale. Începând din 1982, a publicat materiale referitoare la activitatea Scolii Sociologice de la Bucuresti din perioada interbelica, cu referinte directe la activitatea parintilor sai, membrii marcanti ai Scolii, precum si numeroase articole referitoare la comunitatea româneasca din America.

Printre cele mai recente aparitii se numara: Cartea plecarii, Editura Univers, 1995; America America, Editura Fundatiei Culturale Române, 1996; Desire Machines. A Romanian Love Charms Database, Fundatia Culturala Româna, 1998; Vamile grave, Editura Univers, 1999; Intermemoria: Studii de pragmatica si antropologie, Editura Dacia, 2001; Anton Golopentia, Ultima carte. Text integral al declaratiilor în ancheta ale lui Anton Golopentia aflate în Arhivele SRI, introducere si anexa de Sanda Golopentia, Editura Enciclopedica, 2001; Chemarea mâinilor negative, Editura Cartea Româneasca, 2002; Learn To Sing, My Mother Said. Songs of the Women of Breb, Editura Ethnologica, 2004.

Moderatorul dezbaterii:

dr. Mihai Gheorghiu – cercetator Muzeul National al Taranului Român

Conferintele „Mircea Vulcanescu” au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între traditie si modernitate în istoria si devenirea culturii si civilizatiei românesti a secolului XX si a începutului de secol XXI. De asemenea, dialogul între cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere. 

Cultura româna moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi în tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista în cultura româna un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa însemne în contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe tarâm românesc, de istorie a institutiilor culturale românesti, teme tinând de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa întrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata. 

Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului român al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat în viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic în lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii române a veacului XX, altii au opere mai închegate, opere încheiate, în schimb, el lasa mostenire aceasta gândire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui. 

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de întâlniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala româneasca, încrederea sa în acest tip uman îl fac în mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele însele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel în Mircea Vulcanescu un precursor si un model. 

Partener: Clubul Taranului

Parteneri media: 24-Fun, Radio România Actualitati, Radio România Cultural, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.LiterNet.ro, Observator cultural, Cultura, www.LacasuriOrtodoxe.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue, www.comunicatedepresa.ro, b365.ro.