MTR: Childhood. Remains and Heritage

IMG_7804

Astazi, cu ocazia Zilei copilului, la Muzeul National al Taranului Roman s-a lansat proiectul "Childhood. Remains and Heritage. Copilaria. Ramasite si patrimoniu 2011 – 2013".

afis_Copilaria

În Evul Mediu european, copilaria se sfârsea la vârsta de 10 ani, iar pe la 13 ani, fetele erau gata de maritis. În alte colturi ale lumii, de cum lasau din mâna jucariile, baietii din familiile domnitoare puteau primi raspunderea destinului unei tari întregi. Asadar, în culturi si epoci diferite, copilaria a fost si ea diferit perceputa si definita, dovedindu-se un concept cu granite si întelesuri schimbatoare.

Ideea proiectului nostru s-a nascut tocmai din dorinta de a aseza în context european manifestarea acestor diferente si totodata, de a marca perceptia lor si atitudinile pe care le genereaza.

În atingerea obiectivului general – recuperarea si valorificarea memoriei copilariei (comunicata prin obiecte, imagini si istorie orala), ca sistem de transmitere si împartasire a valorilor locale si a identitatii culturale în cadru european – ne-am propus sa parcurgem urmatoarele etape: descoperirea si cercetarea unor colectii private de obiecte, printr-o abordare antropologica; organizarea de ateliere de memorie orala pentru copii si vârstnici; crearea unui muzeu virtual al copilariei, pornind de la expozitii tematice; initierea unei platforme web ce va permite actualizarea continua cu date despre copilarie; organizarea unei expozitii-semnal itinerante în Europa; implicarea voluntarilor în toate etapele proiectului.

Cea mai mare provocare va fi realizarea unui muzeu atotcuprinzator al copilariei, fie el si virtual, daca ne gândim ca cele mai multe institutii europene cu profil similar se concentreaza doar asupra unor capitole atent circumscrise ale temei, cum ar fi jocurile si jucariile, inventarul de obiecte casnice etc. Ceea ce îsi doresc organizatorii si partenerii implicati este o larga cuprindere, din care sa nu lipseasca documentarea unor probleme cum ar fi numele copilului, educatia, sarbatorile, textele orale destinate lor, ca si cele create de ei, bolile si vindecarile, hainele si hrana, alaturi de jocurile si jucariile traditionale, sau de dezbaterile contemporane asupra tuturor acestor capitole.

Proiectul se va derula pe parcursul a 2 ani (mai 2011 – aprilie 2013) cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene. Organizator principal Muzeul National al Taranului Român; co-organizatori: Institutul Cultural Român, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants (Paris, Franta) si Muzeul din Lebork (Polonia); parteneri: Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Asociatia Ethnokids (Bruxelles).

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.