MTR: Cernobal – dupa 27 de ani

Cernobal: dupa 27 de ani
Expozitie de fotografie

29 aprilie – 12 mai 2013, Sala Acvariu
Muzeul National al Taranului Roman

Vernisaj: luni, 29 aprilie 2013, la ora 15.00, Sala Acvariu

La sase ani dupa catastrofa de la Centrala Atomica de la Cernobal, o echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Etnografie din cadrul Academiei Nationale de Stiinte din Lvov a inceput o cercetare complexa, pe teritoriile contaminate radioactiv. In 1994, muzeografii au inceput sa studieze sistematic zona. Participantii la expeditii au identificat zeci de mii de artefacte etnografice, de arta si istorice, care caracterizeaza viata si traditiile locuitorilor din raioanele Cernobal, Ivankivsk si Polissia, din regiunea Kiev, si din raioanele Ovrutk, Malynsk, Narodytk, din regiunea Jitomir, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in momentul catastrofei.

Fotografiile prezentate in aceasta expozitie au fost realizate in perioada 1994-1999 si marturisesc urmarile fatale ale catastrofei nucleare: satele distruse si inmormantate, fantanile moarte, ferestrele oarbe ale caselor parasite, locuintele jefuite si cuptoarele ramase de la casele arse, deasupra carora se inalta, fantomatic, sarcofagul celui de-al patrulea reactor de la Cernobal.

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.comunicatedepresa.ro, www.meidaiq.ro.