MIKLÓS ONUCSÁN, ADINA MOCANU & ALEXANDRA SAND în “Camera de oaspeți”

Luni, 10 Februarie, ora 19.00

mnac

MIKLÓS ONUCSÁN, ADINA MOCANU & ALEXANDRA SAND – sunt invitații lunii februarie în "Camera de oaspeți" în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Național de Artă Contemporană 

VERNISAJ: Luni 10 februarie 2014 

intre orele 19:00 pina la 21:00, în prezența artistilor și a lui Mircea Cantor

"Am plăcerea să am ca invitate 'last minute' în Camera de oaspeți pe ADINA MOCANU & ALEXANDRA SAND, două artiste emergente, ce vor re-acta un performance în sala mare din expoztia Q.E.D. – Mircea Cantor. Un performance de o singură seară, pe cât de minimal pe atât de intens, dat fiind ritmul specific pe care cele două artiste îl impun. Dincolo de referințe în istoria artei și trimiteri de genul: cartografierea spațiului muzeului cu corpul artistului (Alexandra/vertical, Adina/orizontal), dincolo de a umple cubul alb cu prezența artistului, dincolo de a lăsa urme în locul unde te afli sau treci (memoria spatiu/corp), dincolo de aspectul meditativ și 'self-engaged' al performance-ului, cele două artiste propun o lectură în ralanti a timpului – a timpului lor și al nostru ca spectatori. O buclă ce o deschidem atunci când intrăm în sală și o închidem în momentul în care vom ieși." M.C.

(Performance-ul Adinei Mocanu & Alexandrei Sand începe la orele 19:00 fix)

Miklós Onucsán este un pion important pe tabla de șah a artei, este de fapt pionul ce se transformă în orice altă piesă odată ajuns la capătul opus al tablei. Miklós Onucsán este printre puținii artişti pe care îi știu, care nu a încetat să se reinventeze cu fiecare lucrare, ca şi cum nu ar dori să îl fixăm într-o grilă, ca şi cum are întotdeauna un concept nou ce vrea să îl propovăduiască. De acestă dată în Camera de oaspeți intervine cu o serie de lucrări intitulate "Further Future Gifts (to Mircea Cantor)" – un ansamblu de armături de jerbe mortuare, realizate din nuiele și agățate simplu pe perete. Miklós sublimează aceste obiecte comune și uneori fastuoase ale înmormântării într-un ultim act de vanitate. De vanitate a efemerului, aducând aminte de vorbele Ecclesiastului: " De vreme ce el nu poate să știe mai dinainte ce se va întâmpla. Oare cine îi va da de știre ceea ce va fi cu el? " M.C.

"Camera de oaspeți", un spaţiu integrat expoziției, găzduiește în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu și Gyongyi Kerekes Ujvárossy

(decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán, Adina Mocanu & Alexandra Sand (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014. 

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar și Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

Tags