Make a Point: Exploatarea gazelor de sist in Romania

Make A Point si Asociatia Vira organizeaza in cadrul Make a Joi

Proiectie de film si dezbatere
Exploatarea gazelor de sist in Romania: Provocarile societatii civile in medierea deciziilor statului si intereselor comunitatii

Proiectiile se rezuma la documentarul work in progress “Ia mana de pe sist” produs de ViraFilms* si un scurt fragment din filmul “Gasland” (2010) regizat de Josh Fox. Imaginile prezinta scene din realitatea conturata in jurul gazelor de sist: campanii de informare, proteste, investigatii. Cum se activeaza societatea civila atunci cand Statul o ignora?

Dupa documentar, dezbatem pe marginea evenimentelor din Romania, despre hotarari guvernamentale si despre cum societatea civila nu a avut acces in luarea deciziilor de catre statul roman. Punem in discutie modul in care s-a realizat concesionarea perimetrelor pentru lucrarile de explorare si exploatare a gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice.

Evenimentul are loc joi, 26 aprilie, ora 20.00,
la sediul Asociatiei Make a Point din incinta Postavariei Romane
Sos. Morarilor, nr.1, sect. 2, Bucuresti
(detalii locatie: http://makeapoint.ro/point/info_contact_ro.html)

Intrarea libera.

“Pentru a adopta respectivele Hotarari de Guvern era nevoie de :
– consultarea societatii civile, ONGuri, mediul academic, asociatii profesionale cu expertiza in domeniu.
– informarea si consultarea autoritatilor locale din ariile concesionate
– o evaluarea a impactului asupra mediului
– un accept prealabil al autoritatii competente in domeniul gospodaririi apelor” (citat dintr-un manifest publicat pe Facebook : http://www.facebook.com/groups/antifrackingbarlad/doc/284582291619305/)

In ultimele luni, societatea civila s-a activat in aceasta privinta (au avut loc proteste in Bucuresti, Barlad, Cluj, Constanta etc si s-au constituit grupuri de initiativa. Autoritatile locale din Barlad, s-au implicat activ in informarea si mobilizarea cetatenilor, in urma sesizarilor facute de catre societatea civila.

ViraFilms este un proiect de productie de film prin care Asociatia Vira isi propune sa documenteze fenomene culturale si realitati sociale.

Pentru mai multe detalii accesati:
http://vira.ro
http://apanugaze.ro