Luna istoriei LGBT: Humanity @ galeria 26 & make a joi lgbt @ make a point

Luna istoriei LGBT: Humanity
Artisti: Andrada Besliu, Harem6, Sorin Oncu, Irina Simion, Stefan Ungureanu
Curator: Valentina Iancu
Galeria 26 (Ota), Str. Dr. Staicovici nr 26, sector 5, Bucuresti
Organizator: Asociatia Accept
Vernisaj: Joi, 2 februarie 2012, ora 19
Expozitia poate fi vizitata in perioada 2-29 februarie 2012 cu programare telefonica la: 0721840723

Februarie 2012 – Luna istoriei LGBT

Luna istoriei LGBT (lesbiane, gay, bisexuali, persoane trans) este un proiect initiat de LGBT Youth Scotlandîn anul 2005 si organizat prima dată în România de Asociatia Accept, în februarie 2012. Este un prilej de a sărbători viaţa şi cultura LGBT prin explorarea istoriilor personale şi pe ale celorlalţi într-un context LGBT.

Proiectul cuprinde o serie de manifestări culturale şi artistice care au ca scop creşterea vizibilităţii contribuţiei pe care persoanele LGBT o au la dezvoltarea culturii româneşti, consolidarea comunitatii si prieteniilor dintre oameni care trec mai departe de orientarea sexuala sau identitate de gen, si nu in ultimul rand sarbatorirea diversitati din istoria noastra comuna, ca si umanitate.Joi, 2 februarie
2012 două evenimente culturale vor marca începtului lunii istoriei LGBT în Bucuresti: o expozitie de artă contemporană la Galeria 26 si prima proiectie de film tematică din programul Make a Joi LGBT organizat la Make a Point.

La Galeria 26 (Clubul OTA) din Str. Dr. Staicovici nr. 26 va avea loc începând cu ora 19 vernisajul expozitiei “Humanity”, o transcriere vizuală a imaginii comunitătii LGBT care aduce în fata publicului lucrări semnate de cinci artisti contemporani care pun în discuţie si valorifică aspecte legate de viata cotidiană ale persoanelor LGBT. Andrada Besliu, Harem6, Sorin Oncu, Irina Simion si Stefan Ungureanu vorbesc despre umanitate, criticând totodată criza valorică prin care societatea românească trece când vine vorba de perceptia minoritătilor sexuale. Evenimentul va fi urmat de o petrecere la clubul OTA.

Simultan, seara de filme Make a Joi va fi deschisă cu proiectia unui film supriză despre viata de familie a unui cuplu de lesbiene cu 2 copii adolescenti care-si cunosc tatal dupa multi ani. Make a Joi va continua săptămânal, în fiecare joi din februarie fiind programate filme, două dintre ele urmând să fie alese de reprezentanti conoscuti ai comunitătii LGBT: regizorul de film Miruna Boruzescu (9 februarie) si artistul american William Theodoracopulos (23 februarie).

Luna istoriei LGBT va continua cu multe alte evenimente, între care mentionăm: caravana filmelor de scurt metraj Xposed (Club Control, 19 februarie), cercul de lecturi feministe (Biblioteca Alternativă – 11, 18 februarie), ateliere de scris creativ (Asociatia Accept – 4 februarie), expozitia de artă comunitară (Home Mătăsari- 9 februarie), petreceri (Valentine’s Gay, Queer Night), expozitii documentare (in facultati si licee), spectacole de teatru etc. Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici: http://accept-romania.ro/luna-lgbt/

Asadar, Asociatia Accept propune publicului în luna februarie o paleta larga de evenimente culturale sub semnul istoriei LGBT pentru a aduce impreuna oameni cu preferinte diverse insa cu acelasi dorinta de unitate, egalitate si solidaritate intre oameni, si cu acelasi respect pentru drepturile omului indiferent de sex, gen, orientare sexuală, rasă, etnie, vârstă, dizabilitate, educatie sau clasă.