Galeria Posibila: Loc. Scoala de privit acasa

Săptămâna aceasta a avut loc cel de-al doilea eveniment al proiectului „Loc. Şcoala de privit acasă”, organizat de Galeria Posibilă în satul Şona, lȃngă Făgăraş. În cadrul acestuia, Tibor Hartel, ecolog, cercetător la Universitatea Leuphana din Lüneburg , Germania în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Alexander von Humboldt a susţinut o conferinţă. Acesta a vorbit despre echilibrul ce se stabileşte în cadrul ecosistemelor din zona sudului Podişului Transilvaniei în urma intervenţiei omului în peisaj, despre modurile în care viaţa omului este afectată de perturbarea acestui echilibru prin exploatări agresive ale acestor peisaje, precum şi despre modalităţile prin care efectele crizei economice globale pot fi transformate în oportunităţi pentru sat. În afară de problemele ridicate de posibilitatea practicării agriculturii tradiţionale astăzi, o altă temă de cercetare, dezbatere şi intervenţie abordată în cadrul evenimentului de duminică a fost cea a patrimoniului arhitectural tipic satelor săseşti, aflat astăzi în pericol. Astfel, după conferinţa ecologului Tibor Hartel, toţi cei prezenţi au putut vizita două case cu valoare istorică din Şona, împreună cu arhitectul Şerban Sturdza, istoricul Florentin Olteanu şi pictorul Ştefan Cȃlţia.

De asemenea, a avut loc şi un atelier de creativitate pentru copiii din sat, susţinut de membri ai echipei galeriei de artă Galeria Posibilă din Bucureşti. După o plimbare pe un itinerariu al locurilor reprezentative ale satului, copiii au participat la un atelier de colaj, ce a avut ca rezultat o lucrare comună cu o temă legată de locurile Şonei. Colajul copiilor a fost expus în clădirea vechii şcoli a satului, alături de lucrarea „Crucea lui Becheş” de Ştefan Cȃlţia.

Seria de evenimente va continua cu două conferinţe, susţinute de către istoricul Florentin Olteanu, directorul Fundaţiei Culturale „Negru Vodă” Făgăraş şi Radu Grigoroiu, expert în turism, evenimente ce vor avea loc sâmbătă 17 august. Proiectul se va încheia duminică 18 august, cu o întâlnire a pictorului Ştefan Cȃlţia cu sătenii, în care se va vorbi despre relaţia cu locul în care trăieşti.