Loc. Școala de privit acasă – expozitia ‘Crucea lui Becheș’

In seria evenimentelor proiectului “Loc. Școala de privit acasă”, s-a deschis expoziția de pictură “Crucea lui Becheș”, Ștefan Câlția

Pe 4 august, în zi de duminică, a avut loc deschiderea seriei de evenimente „Loc. Şcoala de privit acasă”, proiect organizat între 4-18 august 2013 în satul Şona de lângă Făgăraş, loc al copilăriei pictorului Ştefan Câlţia.

Primul eveniment al seriei a fost vernisajul expoziţiei de pictură în cadrul căreia este expusă pentru două săptămîni, în clădirea vechii şcoli din sat, lucrarea-triptic de mari dimensiuni numită „Crucea lui Becheş” a pictorului Ştefan Câlţia, reprezentare a unui peisaj din împrejurimile Şonei. La deschiderea expoziţiei i-au fost alături pictorului Ştefan Câlţia mulţi şoneri inimoşi, adulţi şi copii, bucuroşi de a se afla împreună, de a depăna amintiri şi gânduri despre prezent şi viitor, de a se cunoaşte mai bine. La invitaţia organizatorilor, sătenii au pregătit pentru eveniment, cu dragoste şi pricepere, prăjituri după reţete de post ale căror povești vor putea fi citite în paginile ziarului „Şona noastră”, publicație în ediție unică dedicată evenimentelor.

Până pe 18 august 2013, vor avea loc la Şona conferinţe şi discuţii pe teme de ecologie, sociologie, istorie şi artă susţinute de specialişti ai acestor domenii, precum şi ateliere de creativitate şi responsabilizare pentru copii şi adulţi.

Locuitori sau doar călători prin ţinuturile Şonei, sunt toți aşteptaţi cu drag să ia parte la evenimentele următoare ale proiectului “Loc. Școala de privit acasă”. Programul complet poate fi consultat la adresa www.posibila.ro și în ziarul gratuit al proiectului – “Șona noastră”, ce se va distribui în Șona, sate învecinate și Făgăraș, vineri 9 august 2013.

PROGRAM*:

4 – 18 august 2013 – expoziție de pictură Ștefan Câlția, “Crucea lui Becheș

Duminică 11 august 2013, ora 15:00 – Invitat Tibor Hartel, ecolog, conferință pe teme legate de schimbări sociale și economice actuale și implicațiile asupra patrimoniului natural și construit

Prin bunăvoința Primăriilor Mândra și Făgăraș, pentru cei ce doresc să participe la conferință, transportul către Șona este asigurat gratuit. Micorbuzele pleacă din fața Primăriilor Mândra și Făgăraș la ora 14:15.

Luni 12 august 2013, ora 15:00 – Atelier cu tema “Despre locurile din Șona” cu copiii din sat

Sâmbătă 17 august 2013, ora 17:00 – Invitați prof. Florentin Olteanu, Fundația Culturală “Negru Vodă” Făgăraș, discuție despre istoria și prezentul locului și Radu Grigoroiu, expert în turism – discuție despre Șona și turism responsabil

Duminică 18 august 2013, ora 15:00 – Invitat pictorul Ștefan Câlția, discuție despre cum locuiești un loc

*Toate evenimentele se vor desfășura la vechea școală  din sat.


Concept şi coordonare proiect: Matei Câlţia 0722 404040, Galeria Posibilă, Bucureşti
www.posibila.ro, galeriaposibila@gmail.com