Lansarea proiectului documentar «CNDB Ocupat»

Ca reactie la pierderea spatiului din cladirea Teatrului National Bucuresti, un grup de artisti au ocupat Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB). 

Actiunea Occupy CNDB*/CNDB Ocupat a avut loc in martie – aprilie 2011

Manifestul « CNDB ocupat » detalia cauzele care i-au determinat sa ia atitudine si natura actiunii: « Astazi, 21 martie 2011, un grup de artisti a ocupat CNDB-ul. Zona din jurul CNDB e inconjurata de un gard iar lucrarile de demolare au inceput. Momentul amanat atat de mult timp a sosit. (…) In aceste conditii, decidem ocuparea cladirii CNDB pana cand un nou spatiu decent de desfasurare a activitatii va fi dat in folosinta. 

Desi artisti independenti, cu totii am folosit spatiul CNDB pana acum ca un spatiu de lucru comun – parte fundamentala a conditiilor de lucru. Spatiul oferit ca varianta – nu poate acoperi nevoile comunitatii artistice organizate in jurul CNDB de-a lungul timpului. 

Lipsa unui spatiu de lucru ne impiedica sa lucram si sa traim din produsul muncii noastre.

Facem un apel catre alti artisti, studenti, profesori, activisti, sustinatori, prieteni si toti cei care sunt interesati sa ni se alature. Va invitam sa veniti si sa folositi spatiul CNDB. (…)

Nu e vorba doar de lupta privata a unei comunitati care vrea sa isi pastreze spatiul de lucru, dorim legitimarea artei contemporane ca munca si lucru sustinut, legitimarea certitudinii unui spatiu dinamic de intalnire si productie pentru artisti.

OCUPANTII »

Grupului initial, format din dansatori si coregrafi, i s-au alaturat arhitecti, juristi si practicieni din alte domenii, atrasi de posibilitatea unui spatiu comun de intalnire si de lucru.

Documentarul « CNDB Ocupat », finantat de Centrul National al Dansului Bucuresti, reuneste intr-un singur montaj mai multe contributii video din timpul ocuparii CNDB si marturii ale participantilor la actiune, un an mai tarziu.

Premiera documentarului va avea loc pe 30 octombrie, la ora 21:00 in Club Control (str. Constantin Mille nr. 4)

Coordonator proiect si regizor: Emi Vasiliu

Montaj: Sergiu Mihaescu

Imagine: Daniel Kosuth 

Sunet: Constantin Rosu

Un proiect finantat de Centrul National al Dansului Bucuresti

Intrarea este libera.

*Occupy este o miscare internationala de protest importiva inegalitatilor sociale si economice, scopul ei fiind de a schimba structurile economice si relatia de putere in societate, cu unele mai echitabile. Inspirata de Primavara Araba (2011), miscarea Occupy s-a extins in mai multe tari din SUA pana in Europa, de la domeniul strict al puterii economice la cel artistic, ca o reactie critica la inegalitatile (institutionale) culturale.

Parteneri media : Liternet, Onlinegallery.ro, Metropotam.ro, WebPr.ro, HipMag.ro, ArtClue, Neaparat.ro, Tataia, 24 FUN