Kunisada – Imagini ale lumii trecătoare

Durata: 18 decembrie – 28 martie 2010
Locatia: Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Kunisada – un mare gravor al şcolii Utagawa
Gravură japoneză din secolul al XIX-lea

kunisada

La Muzeul Naţional de Artă al României a avut loc vineri, 18 decembrie, ora 12:00 vernisajul expoziţiei Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada – un mare gravor al şcolii Utagawa. Gravură japoneză din secolul al XIX-lea, organizate de Secţia de Artã Orientalã a MNAR, în urma unei minuţioase cercetãri a colecţiei de artã japonezã pãstrate în patrimoniul muzeului.
Curatorul expoziţiei şi autorul catalogului care însoţeşte expoziţia este Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală.

Expoziţia reuneşte un ansamblu de şaizeci şi trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil.

Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al şcolii Utagawa, Kunisada îşi consolidează încã din tinereţe o poziţie privilegiatã printre gravorii de notorietate ai epocii, abordând o varietate de teme, dar în special reprezentarea frumuseţii feminine şi a actorilor de teatru kabuki.

Kunisada a avut parte de o posteritate artistică sinuoasă, determinată şi de variaţia calităţii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate în colaborare cu numeroşi discipoli.

Ceea ce caracterizează opera sa este extraordinara varietate a subiectelor şi energia creatoare aproape nelimitată, întemeiată pe respectul tradiţiei. A fost colecţionat cu pasiune de către amatorii de artă occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotică a Japoniei.
Viu admirat pentru forţa desenului şi culorile vibrante, a inspirat pictori impresionişti şi postimpresionişti, care i-au copiat gravurile în picturile lor.

Din ansamblul de gravuri aflate în colecţiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistică şi calitate a imprimării. Ele ilustreazã cîteva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrãri inspirate din literatura, istoria şi legendele Japoniei.
O secţiune specialã este dedicatã lucrãrilor care îl prezintã pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru în epocã. Expoziţia cuprinde de asemenea un set de gravuri create în colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).

Maria-Valentina Iancu

297 Comments

Comments are closed.