Interpretând textul/Performând Progresul Social

Perioada atelierului: 16-25 mai 2012

Locul desfăşurării: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice; Muzeul Zemstvei

Participanţi: 10 persoane se vor fi selecţionate din Moldova, România şi Ucraina

Organizatori: KSAK – Centrul pentru Artă Contemporană, Chişinău & Les Ateliers du Vent, Rennes

Tutori invitați: Mia Habib/Norvegia, Alexandru Antik/România și Alain Helou /Les Ateliers du Vent/Franța

Interpretând textul/Performând Progresul Social face parte din proiectul Identități în Derivă, curatoriat de Ștefan Rusu în cadrul reţelei HEICO.

Descriere:

Scopul general al proiectului este de a media între identităţile culturale similare din Europa de Est ce se vor regăsi în noile practici artistice şi culturale ale noii dimensiuni Europene. Ţări de graniţă, experienţe la limită, experienţe de război, moştenirea diferitelor sisteme culturale şi politice, apartenenţa, alteritatea şi identitatea sunt termenii-cheie şi elementele constituente din regiunile Est-europene ale partenerilor din proiect. Această istorie colectivă devine o dimensiune Europeană comună. Unul din obiectivele proiectului este organizarea unui atelier pentru a face schimb de noi practici şi idei şi pentru a reuni profesionişti din domeniul artei din Franţa, Norvegia, România, Ucraina şi Moldova.

Conţinutul şi structura atelierului:

Atelierul este o nouă platformă cu orientare practică organizată în colaborare de Les Ateliers du Vent şi de Centrul pentru Artă Contemporană din Chişinău. Punctul de plecare al atelierului îl vor reprezenta textele şi moştenirea lăsată de Urmuz (autor de poezie şi proză scurtă absurdă, care a influenţat dezvoltarea Dadaismului şi a Teatrului Absurdului), Daniil Harms (poet, scriitor şi dramaturg absurd din epoca sovietica, fondator al colectivului avangardist OBERIU, sau "Uniunea Artei Reale"), şi Henri Michaux (pictor, jurnalist şi poet francez, născut în Belgia, care a explorat sinele si suferinţa umană prin vise, fantezii şi experimente cu droguri; opera lui Michaux's arată interesul său pentru suprarealism, deşi el nu s-a alăturat niciodată curentului, iar scrierile sale evită clasificarea), ce vor încuraja procesul de creare a unor forme specifice între arta spectacolului, dansul contemporan şi practicile performance-ului, împreună cu studenţi, artişti şi profesori de la instituţii de stat din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Tutorii invitaţi de la Les Ateliers du Vent şi din Norvegia şi România vor coordona secţiunile teoretice şi practice, precum şi prezentarea finală a rezultatelor atelierului. Poziţia estetică a lui Urmuz şi Daniil Harms, ce pleacă de la credinţa în independenţa artei de regulile şi logica lumii reale, va fi pusă în discuţie în noile condiţii sociale şi politice, pe baza reutilizării şi reevaluării prozei şi a poeziei lor. Participanţii pot alege să lucreze în grup sau individual, la fel cum pot alege să lucreze cu unul din tutori sau să se consulte cu toţi tutorii.

Tehnici obținute prin participarea la atelier:

La sfârşitul atelierului teoretic, participanţii vor fi obţinut informaţii elementare despre arta spectacolului, dansul contemporan şi practica performance-ului. La capătul atelierului de producţie, fiecare participant va interpreta o piesă solo (de până la 10-20 de minute), care va fi apoi prezentată în cadrul expoziţiei proiectului Tandem de la Muzeul Zemstvei, Chişinău.

Acest atelier va fi produs în colaborare de către KSAK- Centrul pentru Artă Contemporană, Chişinău & Les Ateliers du Vent, Rennes, în cadrul proiectului TANDEM.

Atelierul face parte din proiectul Identități în Derivă, desfăşurat în cadrul reţelei HEICO.

Acest proiect este susţinut de Comisia Europeană, de ECF (European Cultural Foundation) Amsterdam şi de ICR (Institutul Cultural Român) Chişinău.

Parteneri de proiect: MitOst, CAE, CCM, SFM, Robert Bosch Foundation, Alliance Francaise de Moldavie, Teatrul Spălătorie, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău.

Centrul pentru Artă Contemporană -[KSA:K] este o instituţie independentă, non-profit, înregistrată în anul 2000. Noua strategie a Centrului este de a dezvolta forme culturale şi practici artistice care să reflecte dinamica transformărilor sociale, politice şi economice din societate. Centrul desfăşoară activităţi de advocacy pentru promovarea de politici culturale care să susţină definirea şi consolidarea poziţia artistului şi a practicilor de artă contemporană în societate.

http://www.art.md/

Les Ateliers du Vent este un colectiv artistic multidisciplinar fondat în 1996. De la bun început, colectivul Les Ateliers du Vent a considerat dimensiunea internaţională a creaţiei sale ca fiind o ancoră pentru activităţile locale. Colectivul promovează schimburile diverse, valorizante, între artişti, şi între aceştia şi public. Aceste schimburi devin o reţea fizică, tangibilă, ce permite confruntări frecvente între identităţi în continuă mişcare. http://www.lesateliersduvent.org/ 

Sursa: http://www.art.md/

Tags

267 Comments

Comments are closed.