ICR Varsovia: Festivalul Culturii Române la Cracovia

Festivalul Culturii Române la Cracovia a împlinit 5 ani

Pentru a cincea oară, Institutul Cultural Român de la Varşovia a organizat Festivalul Culturii Române la Cracovia, a cărui valoare a fost confirmată în anii precedenţi de succesul deosebit în rândul publicului. Dacă editia din 2011 a fost un adevǎrat festin muzical, ediţia din 2012 a Festivalului a presupus un program interdisciplinar, în care muzica s-a îmbinat cu artele vizuale, imaginea satului s-a împletit cu cea a oraşului, într-o trecere de la tradiţional la modern, iar cultura a fost asezonată cu cele mai bune vinuri românesti.

În deschiderea Festivalului Culturii Române la Cracovia, în data de 26 aprilie, în Sala de Bal a Palatului Pod Baranami, una din clădirile istorice reprezentative ale centrului Cracoviei, au cântat rapsodului Grigore Leşe împreună cu grupul Iza, iar pe fundal Valentin Chincisan a mixat imagini de Nicu Ilfoveanu. După concert a urmat de o degustare de vinuri româneşti, oferite de Vinarte, Crama Basilescu, Crama Rotenberg, iar cei prezenti au putut încerca si o gamă largă de mezeluri românesti ale firmei Angst. A doua zi, aceleasi firme si-au prezentat produsele în cadrul unui eveniment dedicat specialiştilor polonezi din domeniu, în localul de profil Winoman, situat nu departe de piata centrală a orasului.

Tot în data de 27 aprilie, la Centrul Internaţional pentru Cultură a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie Found and Lost a unuia dintre cei mai cunoscuţi fotografi români, Nicu Ilfoveanu, în prezenţa artistului. Expoziţia, al cărei curator este Bogdan Achimescu, este deschisă publicului polonez până în data de 20 mai.

Cosmin Năsui, redactorul portalului Modernism.ro şi una din vocile tinere ale criticii de artă, a susţinut sâmbătă, 28 aprilie, tot la Centrul Internaţional pentru Cultură, o prezentare a tendinţelor din artele vizuale româneşti contemporane.

Sâmbătă şi duminică seară Fundatia AltArt a reusit să animeze Piaţa Veche a Cracoviei prin prezentarea proiectului Samples Cracovia. Publicul a putut vedea rezultatul colaborării artistilor români si polonezi: proiectii multimedia pe Turnul Vechii Primării, dans si muzică.

Festivalul s-a încheiat cu tradiţionala noapte românească cu DJ mortlacreier (Ion Coroi), în inima cartierului evreiesc din Cracovia, în binecunoscutul club Alchemia.