ICR Tel Aviv: Mit si realitate în istoria evreilor din România. Secolul 20

Conferinţa internaţională „Mit si realitate în istoria evreilor din România. Secolul 20”, Universitatea Tel Aviv. 6-7 noiembrie 2011

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Tel Aviv (Centrul Goldstein-Goren pentru Studierea Diasporei) si A.M.I.R. (Organizatia Unitară a Evreilor din România), vă invită la conferinta internatională cu titlul: „Mit si realitate în istoria evreilor din România. Secolul 20”. Evenimentul va avea loc la Universitatea Tel Aviv în zilele de 6 si 7 noiembrie 2011.

După căderea comunismului a avut loc un adevarat reviriment în ce priveste studiile iudaice, subiect tabu în România până în anul 1990. S-au înfiintat diverse centre academice de studiere a istoriei si culturii evreiesti (BA si MA), numerosi tineri optând pentru această specializare, chiar si în alegerea subiectelor pentru doctorat.

Conferinţa îsi propune să aducă în atentia publicului tânăr israelian teme mai putin frecvente în istoriografia română si israeliană referitoare la istoria comunitătii evreiesti din România, si, respectiv, la comunitatea israelienilor originari din România. În acelasi timp, conferinta doreste să ajute la deschiderea unor oportunităti de cercetare în ce priveste istoria recentă a României.

Vor participa specialişti în domeniul istoriei si sociologiei de la universităţi si institute de cercetare din SUA (Radu Ioanid), România (Adrian Cioflâncă, Anca Ciuciu, Damiana Otoiu, Andrei Muraru) şi Israel (Raphael Vago, Leon Volovici, Zvi Hartman, Alexander Avraham, Ronit Fisher, Gabriel Gurman).

Conferinţa se adresează cadrelor universitare şi studenţilor, publicului specializat, dar si publicului obişnuit al ICR TA.