ICR: Ratiune si emotii

image002

Cercetatori de elita din domeniul istoriei intelectuale reuniti la Bucuresti

În perioada 26-28 mai 2011 se va desfasura la Bucuresti a 11-a conferinta internationala cu tema „Passionate Minds: Knowledge and the Emotions in Intellectual History“ a Societatii Internationale pentru Istorie Intelectuala (International Society for Intellectual History – ISIH). Evenimentul este organizat de ISIH cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Bibliotecii Centrale Universitare, care va gazdui lucrarile conferintei, si al Universitatii din Bucuresti.

Vor sustine prelegeri profesorii Daniel Garber, seful Catedrei de Filozofie de la Princeton University, Roger Ariew, seful Catedrei de Filozofie de la University of South Florida, Peter Harrison, Bond University si University of Oxford, Australian Academy of the Humanities Fellow,  Howard Hotson, de la University of Oxford si Vlad Alexandrescu, de la Universitatea din Bucuresti.

Organizata pentru prima data în România, conferinta va reuni în jur de 100 de cercetatori de la institutii academice prestigioase din Europa si de peste Ocean, specializati în domenii precum istoria intelectuala antica si medievala, istoria intelectuala a modernitatii timpurii si a iluminismului, istoria sociala, culturala si politica, cultura materiala, psihologie, psihanaliza, evolutionism, neurostiinte, fenomenologie, estetica, epistemologie.

Ideea dupa care ratiunea si emotiile se plaseaza în tabere diferite si chiar opuse se dovedeste problematica. Noi cercetari în domeniile stiintei cognitive, antropologiei culturale, filosofiei morale ori teoriei literaturii si artelor au început sa depaseasca aceasta idee traditionala si sa puna în lumina complexitatea vietii cognitiv-afective a fiintei umane. Istoricii ideilor sunt în masura sa contribuie semnificativ la aceasta directie de cercetare, prin semnalarea formelor pe care tema le-a primit în istoria gândirii si a practicilor culturale. Editia de la Bucuresti a conferintei ISIH îsi propune sa fie un forum pentru o astfel de reflectie, pornind de la felul în care sunt privite, în diverse discipline, interferentele, separatia si chiar confruntarea dintre emotii si gândirea cognitiva.

Editiile anterioare ale conferintei ISIH au avut loc la University of New Brunswick (1997), Freie Universität Berlin (1998), University of Chicago (2000), University of Cambridge (2001), University of New South Wales/University of Sydney (2002), Bogaziçi University, Istanbul (2003), University of Helsinki (2004), University of California, Davis (2005), Birkbeck, University of London (2007) si University of Verona (2009).
Fondata în 1994, Societatea Internationala pentru Istorie Intelectuala (www.history.ox.ac.uk/isih/) promoveaza studiul istoriei intelectuale în toate formele ei si stimularea comunicarii si interactiunii în comunitatea globala a specialistilor din acest domeniu.
Detalii depre program: www.icr.ro/passionate_minds