ICR Praga: THE HIDDEN SPACE

THE HIDDEN SPACE
czech/romanian exhibition
installation, painting and drawing /
at the Romanian Cultural Institute
(Anglická 26, 120 00, Praha 2 )
on Thursday, 15 March 2012, 6 pm

Artists:
Daniela Halova (CZ)
Delia Orman (RO)
Iulia Morcov (RO)

Fiecare stimul exterior lasă, la nivelul subconştientului o urmă. Permanentă sau temporară. În contextul actual în care avalanşa de stimuli tinde să sufoce capacitatea individului de a  cerne (şi discerne) informaţia primită (capacitate indispensabilă unei evoluţii fireşti), credem că devine cu atât mai stringentă re-racordarea la Lume, la lucrurile natural-necesare pentru o evoluţie umană, culturală, spirituală firească.
Vorbim, prin urmare, de un demers ontologic, de reactualizare a trăirilor sedimentate in straturile subconstientului fiecăruia dintre noi. Astfel, încercăm să realizăm o arheologizare atentă a unui spaţiu închipuit ca fiind propriul nostru subconştient, adică tocmai spaţiul, aproape sacru!, în care s-au ascuns/arhivat/depozitat, în timp, acele senzatii-oameni-intamplari care au lăsat o amprentă importantă sau insignifiantă, acestea fiind luminate discret cu anumite înţelegeri personale, tocmai pentru a nu strica echilibrul fragil al acestui mediu sensibil.

Pornind de la o reprezentare clară, necriptată, vom pătrunde lent într-o încăpere neluminată, unde lucrurile se vor releva (sau revela?!) într-un mod mult mai subtil, unde concretul se va dizolva egal în mici fâşii abstracte, care plutesc şi se dezvoltă într-o lume abia născută, deci, abia descoperită…

Expoziţia se constituie din:

I.Prima Cameră: se intră într-o cameră luminată (corespunzătoare conştientului), în care fiecare autoare îşi va expune lucrări tematice – desen, pictură, fotografie, obiect -, acesta fiind şi locul posibil al interacţinii cu publicul;

II.A doua Cameră: vizitatorul intră într-o cameră neluminată (corespunzătoare subconştientului), unde se află o instalaţie mobilă specifică, realizată din hârtie, fotografii, desene acoperite de culori care luminează în întuneric.

Pagina de Facebook a evenimentului

Blogul evenimentului 

145 Comments

Comments are closed.