ICR Praga: Arta si traditie – Trademark Romania

cramariuc florin

Trademark Romania – Târg mestesugaresc în Praga
30 mai – 2 iunie, Praga

Institutul Cultural Român din Praga organizeaza în perioada 30 mai – 2 iunie 2011 târgul mestesugaresc „Arta si traditie – Trademark Romania”, aflat anul acesta la cea de-a treia editie. Zona etnofolclorica invitata în acest an este Bucovina.
   
Bucovina este cunoscuta pentru costumele sale populare, ceramica, mobila, olaritul, tapiserie si covoare. Fiecare detaliu al acestor mestesuguri reflecta istoria si mostenirea culturala a regiunii, fiind în acelasi timp îndeletniciri unice transmise de la o generatie la alta. În cele trei zile de târg, mesteri artizani din Bucovina îsi vor demonstra maiestria în ceramica – prezentând renumita ceramica neagra de Marginea, în sculptura si în confectionarea obiectelor de lemn, în încondeierea oualor si pictura pe sticla, în arta tesaturii, a broderiei si în împodobirea costumelor populare. Publicul ceh va avea ocazia sa cunoasca tehnicile specifice fiecarui mestesug, sa afle semnificatiile motivelor decorative si a coloristicii utilizate, precum si sa admire maiestria artizanilor români în timpul demonstratiilor.

Ansamblul Ciprian Porumbescu

În zilele de târg, vor avea loc si spectacole populare, în interpretarea ansamblului profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, un veritabil ambasador al cântecului si jocului popular bucovinean, cinstindu-si valorile autentice, printr-o generatie tânara de artisti – solisti vocali, dansatori si virtuozi ai instrumentelor. Graiul si portul, cântecul si jocul, datinile si traditiile din stramosi vor anima târgul, care ocupa cei 400 de mp din Piata Pacii din Praga. Totodata, va fi amenajat si un stand de informare si de promovare cultural-turistica a României.

Arta si traditie – Trademark Romania” se desfasoara sub auspiciile Primariei Praga 2. Partener în organizarea proiectului „Arta si traditie – Trademark Romania”, editia 2011, este Consiliul Judetean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” si Asociatia Mesterilor Populari din Bucovina.
Partener media al evenimentului este cotidianul Lidove noviny si serverul lidovky.cz .

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 120 00
Tel.: 00420 222 522 865
E-mail: rumunskyinstitut@seznam.cz
www.icr.ro/praga/ 
www.rumunskoprovas.cz