ICR: Pe Drumurile Romane în Tara Motilor

ATELIERE DE PATRIMONIU: Expozitie multimedia Pe Drumurile Romane în Tara Motilor

13 aprilie – 1 mai 2011, la MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL – Sibiu, Casa Albastra – Sala Polivalenta cu VERNISAJ miercuri 13 aprilie, orele 12

Organizata de RPER – Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie, sub înaltul patronaj al Academiei Române, împreuna cu Institutul Cultural Român, Muzeul National Brukenthal si Muzeul National al Unirii, ca epilog al Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri, „Pe Drumurile Romane în Tara Motilor“, UdV 2010, editia a II-a, expozitia multimedia îsi propune sa aduca în scena Patrimoniului Românesc Drumurile Romane din Tara Motilor si vestigiile limitrofe. 

Drumurile romane din Tara Motilor sunt putin cunoscute si necartografiate, desi prin bogatia de informatii istorice pe care le poarta si prin frumusetea zonelor pe care le traverseaza, ele merita sa fie introduse în turismul cultural, dupa modelul european.

Programul „Pe Drumurile Romane în Tara Motilor“ al Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri, desfasurat în trei editii (2009, 2010, 2011), are ca scop recunoasterea valorii istorice a acestor vestigii si introducerea lor în reteaua turistica a „Drumurilor Romane“ din Europa.  Filozofia proiectului este inspirata de Declaratia ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de „salvare a spiritului locului“, prin salvarea patrimoniului material si imaterial, mijloc novator si eficient de contributie la dezvoltarea durabila si sociala în întreaga lume.

Observatiile facute în teren cu ocazia primelor doua editii (2009 si 2010) au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman. S-a constatat totodata ca exista portiuni  care au fost afectate în decursul timpului de eroziunea solului, alunecari de teren sau activitati agricole, astfel ca traseul rutier antic nu mai este vizibil în mod continuu.

RPER intentioneaza sa propuna pentru clasare în lista monumentelor si siturilor istorice a tronsoanelor identificate. Se preconizeaza ca, ulterior, în colaborare cu administratia locala, acestea sa fie marcate pentru a putea fi incluse în circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun partial peste anticele drumuri romane, s-ar putea înscrie în rândul drumurilor verzi, accesibile doar drumetiilor si mijloacelor de transport nemotorizate si nepoluante (cicloturism, turism ecvestru).

Aceste reflectii vor face obiectul Meselor rotunde:

ATELIER I: “Vestigii arheologice din Muntii Apuseni si punerea lor în valoare în cadrul turismului cultural”- miercuri 13 aprilie, orele 16-19

ATELIER II: “Muzeologia tehnica si culturala”, joi 14 aprilie, orele 10-13

Partenerii Atelierelor de Patrimoniu: 

Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Centrul de cercetare IPCTE al Universitatii Lucian Blaga Sibiu, Centrul Ratiu pentru Democratie-Turda, Muzeul ASTRA, Asociatiunea– Despartamântul Stremt-Teius, Asociatia Heritage, Fundatia Florian

 

Parteneri media

TVR Cultural, revista Observatorul Cultural, revista Formula As,  Radio Guerilla

229 Comments

Comments are closed.