ICR: O suta de ani de la nasterea lui Emil Cioran

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” organizeaza în ziua de 16 aprilie 2011 un amplu program dedicat marcarii a 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran. La sediul institutului va avea loc un colocviu, menit sa evidentieze personalitatea marelui filosof român considerat unul din cei mai buni stilisti ai limbii franceze si un exponent important al literaturii universale. Evenimentul beneficiaza de prezenta unor prestigiosi cercetatori si specialisti ai operei lui Cioran din Germania, care analizeaza din perspective variate activitatea complexa a filozofului român: dr.Thomas Stölzel (publicist si filosof), dr. Markus Bauer (istoric de arta si publicist), dr. Ilina Gregori (filolog), dr. Jürgen Große (istoric, filosof), dr. Rodica Binder (redactor Deutsche Welle).
 
Cunoscut în Germania în primul rând datorita traducerilor facute de Paul Celan, Emil Cioran se bucura în continuare de o atentie constanta din partea publicului –în luna martie a acestui an editura Suhrkamp a publicat textele scrise de Cioran despre Germania între 1931 si 1937, în traducerea lui Ferdinand Leopold, invitat de asemenea la dezbaterile moderate de Markus Bauer.
 
În încheierea sesiunii de comunicari sunt programate lecturi din piesa de teatru semnata de Matei Visniec, Mansarda la Paris cu vedere spre moarte în interpretarea actorilor Meike Schlüter si Stephan Szasz si proiectia filmului documentar "Apocalipsa dupa Cioran" de Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu.
 
 
Cu cele mai bune gânduri,
Echipa ICR «Titu Maiorescu» Berlin