Premiu special pentru Institutul Cultural Român la Gala Societatii Civile

Institutul Cultural Român a fost distins, la cea de-a IX-a editie a Galei Societatii Civile, cu un Premiu special pentru contributia adusa la dezvoltarea societatii civile, respectiv pentru promovarea proiectelor culturale românesti si pentru activitatea sa la conducerea EUNIC, reteaua institutelor culturale nationale din Uniunea Europeana (www.eunic-europe.eu).  Festivitatea a avut loc joi, 9 iunie 2011, la Opera Nationala din Bucuresti.

România a fost reprezentata, prin presedintele ICR, la conducerea globala a EUNIC în perioada iunie 2010 – iunie 2011. Presedintele Institutului Cultural Român Horia-Roman Patapievici a îndeplinit functia de presedinte EUNIC, dupa ce, începînd din 2008, a fost vicepresedinte al retelei. Cele doua functii sunt rezultatul unor alegeri. În iunie 2010 a avut loc la Bucuresti reuniunea în cadrul careia Horia-Roman Patapievici a preluat, pentru un an, mandatul de presedinte al EUNIC, iar pe 8 iunie a.c. mandatul a fost predat presedintei Institutului Camões din Portugalia, Ana Paula Laborinho, într-o ceremonie similara organizata la Lisabona. Detalii: www.icr.ro/bilant_presedinte_eunic

Miercuri, 15 iunie, de la ora 17.00, la sediul Grupului pentru Dialog Social (Calea Victoriei nr. 120, Bucuresti), Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Român va participa la o dezbatere cu tema Proiectul institutional ICR. Întâlnirea face parte din seria „România – tema de cugetare. Oameni si institutii“, organizata de Asociatia Ziaristilor Independenti din România si Grupul pentru Dialog Social.
Reteaua EUNIC (www.eunic-europe.eu) a fost constituita la Praga, în 2006, la initiativa British Council, si reuneste în prezent 29 de organizatii culturale de nivel national din 25 de tari. Printre membri se numara institutii prestigioase precum British Council, Institut Français, Goethe-Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões, Institutele Italiene de Cultura. Din primavara lui 2008 functioneaza si organizeaza proiecte culturale clusterul EUNIC în România.