ICR: Inaugurarea Târgului Internaţional de Carte LIBER de la Madrid

România – ţară invitată de onoare a celei mai ample manifestări editoriale din Spania

Marţi, 4 octombrie 2011, la ora 19.00, va fi inaugurat la Madrid Târgul Internaţional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare a lumii editoriale din Spania. Reprezentată pentru a cincea oară consecutiv la această manifestare printr-un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, România are, în premieră, statutul de ţară invitată de onoare a Târgului Internaţional de Carte LIBER. La ceremonia de inaugurare vor fi prezenţi Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.

La standul României – o construcţie amplă, cu un design special – vor fi expuse  peste 1300 de titluri apărute la 30 de edituri din România, precum şi cele peste 40 de traduceri din limba română publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii.

Programul târgului include o serie de evenimente asociate prezenţei României ca ţară invitată. Miercuri, 5 octombrie 2011, în prima zi a Târgului, la CaixaForum va avea loc concertul Dimitrie Cantemir „Cartea muzicii“ în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde susţinut de Jordi Savall şi grupul Hespèrion XXI. Joi, 6 octombrie, de la ora 11.00, în cadrul LIBER, masa rotundă cu tema Piaţa de carte din România: o necunoscută cu mai multe variabile, îi are ca invitaţi pe Bogdan Stănescu, director editorial al Editurii Polirom şi Carlos Pardo, scriitor, director al librăriei „Antonio Machado“ din Madrid. Discuţia va fi moderată de Luminiţa Marcu, director adjunct al ICR Madrid. De la ora 12.30, EUNIC Spania organizează o prezentare a programelor de subvenţii pentru traduceri literare în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

Joi, 6 octombrie 2011, de la ora 19.00, Círculo de Bellas Artes va găzdui întâlnirea Scriitori români inediţi în Spania. Scriitorii Cezar Paul-Bădescu, Adriana Babeţi şi Adrian Oţoiu vor participa la o masă rotundă şi vor citi fragmente din volumele publicate. Tot aici, vineri, 7 octombrie, Ana Blandiana, Filip Florian şi Dan Lungu vor fi protagoniştii întâlnirii Scriitori români în limba spaniolă. Discuţiile din cele două seri vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. La sfârşitul întâlnirii de pe 7 octombrie va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă acordat de ICR Madrid cu ocazia Centenarului Cioran. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă Chelaru de la Universitatea Complutense.
Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcţii strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania“. Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent ţara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

Ajuns la cea de-a  29-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte LIBER se desfăşoară în acest an în perioada 5-7 octombrie şi reuneşte peste 700 de edituri şi companii din 16 ţări.

Programul complet al evenimentelor organizate de ICR Madrid cu prilejul Târgul Internaţional de Carte LIBER: www.icr.ro/romania_tara_invitata_la_liber_2011; http://www.icr.ro/madrid-1/