ICR: Concurs public de idei de proiect pentru Olimpiada Culturala din Londra din 2012

7350_0_1

Institutul Cultural Român lanseaza astazi Concursul public de idei de proiect pentru Olimpiada Culturala organizata la Londra în 2012.
Olimpiada Culturala este un program britanic complex, format din actiuni si evenimente menite sa celebreze creativitatea si diversitatea formelor de expresie artistica în contextul participarii internationale la Jocurile Olimpice.

Tema principala a programului este Londra, vazuta ca o capitala globala a creativitatii artistice. În cadrul Olimpiadei Culturale vor fi prezentate proiecte ambitioase si inspirate, care stabilesc un dialog original cu memoria, cultura si identitatea orasului. Mai multe informatii sunt disponibile la adresa www.london2012.com/get-involved/cultural-olympiad.

Institutul Cultural Român intentioneaza sa participe în cadrul Olimpiadei Culturale cu un program de proiecte care sa genereze un impact semnificativ si sa distinga, prin excelenta, oferta româneasca între cele peste 1.000 de evenimente artistice programate sa se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale.

Programul românesc va fi constituit, în parte, din proiecte dezvoltate din initiative avansate de operatori culturali independenti, persoane individuale sau organizatii, selectate pe baza competitiva, printr-un Concurs public de idei de proiect, ce se desfasoara în perioada 7 februarie – 6 martie 2011. 

Pot participa la Concurs operatori culturali independenti, persoane fizice de cetatenie sau origine româna, cu vârsta de minimum 18 ani, sau persoane juridice înregistrate în România, care au ca obiect de activitate derularea de proiecte cultural-artistice.

Pentru a fi selectate în programul derulat de Institutul Cultural Român la Olimpiada Culturala, ideile de proiect trebuie sa aiba cel putin una dintre urmatoarele caracteristici:
•    sa fie realizabile în spatii publice (strazi, parcuri, esplanade, pe râul Tamisa);
•    sa încorporeze sau sa utilizeze cele mai noi tehnologii;
•    sa angajeze un dialog original cu memoria istorica si identitatea urbana londoneze;
•    sa încurajeze participarea activa în proiect a publicului si diverselor grupuri si comunitati, de toate vârstele, din Londra;
•    sa reflecte atât valorile Jocurilor Olimpice si Paraolimpice cât si temele Olimpiadei Culturale;
•    sa intereseze si sa atraga un public eterogen, international.

Orientativ, este de preferat ca formatul proiectelor schitate sa fie urmatorul:
•    instalatii în spatii publice;
•    reconfigurarea/reanimarea/repunerea în circulatie a unor situri publice post-industriale;
•    actiuni, performances, interventii în spatii publice;
•    proiectii de film în aer liber, în unele cazuri chiar cu productii realizate special pentru Olimpiada Culturala;
•    expozitii în aer liber, parade, concerte pe scene ridicate în spatii publice, standuri/corturi tematice, demonstratii culinare etc.

Vor fi selectate maximum 15 idei de proiect, care vor fi ulterior dezvoltate, în colaborare cu autorii, pentru a fi adecvate spatiilor si partenerilor britanici avuti în vedere.

Toate informatiile privitoare la regulamentul si calendarul desfasurarii Concursului se regasesc pe paginile de web: www.icr.ro/concurs_olimpiada_culturala2012  si www.icr-london.co.uk .
Pentru detalii suplimentare: olimpiadaculturala@icr.ro.