Hong Kong: Arta la metrou

In Hong Kong staţiile de metrou sunt impresionante, ultramoderne şi incredibil de curate. In luna mai a acestui an am stat aproape două săptamani in H.K. Am avut ocazia să mă plimb destul de mult cu metroul şi în felul acesta am putut vedea mai multe lucrări de artă din cadrul programului Art in M.T.R, Arta la metrou.

Am citit cu uimire în pliantul de prezentare al proiectului că acesta este o iniţiativă a conducerii celor de la compania de metrou H.K. Acestia s-au gândit că “încorporând elemente de artă în reţeaua de transport a oraşului, vor îmbunătăţi mediul în care oamenii călătoresc zilnic şi le vor  înlesni accesul la artă….”. Am citat din declaratia managerului general al companiei….Uau! O companie de transport de stat care investeşte în confortul oamenilor şi are grijă şi de accesul lor la cultură!

Proiectul Art in station architecture a început în 1998. De atunci, în fiecare an, s-au amplasat  lucrări ale unor artişti contemporani chinezi şi străini în staţiile de metrou. Până acum numărul lor a ajuns la 38. Proiectul a inclus şi amplasarea lucrărilor de artă în planurile arhitecturale ale noilor staţii construite.

Alt program extraordinar lansat de cei de la Compania de Transport este  Living art – spectacole de teatru şi muzică live susţinute în fiecare vineri de artişti profesionişti sau amatori într-una dintre staţiile cele mai tranzitate. Bineînţeles atunci când ai la dispoziţie spaţiile uriaşe din staţiile lor…

I love North Point, North Point is my home, realizată de Tao Ho (Hong Kong) în colaborare cu nişte copii din cartierul respectiv. Lucrarea a fost realizată pe baza schiţelor copiilor.

People Passing by, People Lazing By. Artist: Rosanna Wei Han Li (Hong Kong) 

Una dintre lucrările care mi-au plăcut cel mai mult. Deşi artistul spune că a realizat lucrarea în urma observării oamenilor care treceau prin staţiile de metrou, mie mi s-a părut exact opusul. Este adevărat ca staţiile lor de metrou sunt pline cu standuri cu mancare de toate felurile, chioşcuri cu reviste şi magazine cu haine. Dar oamenii nu au atitudinea aceasta de detaşare şi relaxare, sunt grăbiţi şi preocupaţi. Tocmai din cauza contrastului lucrarea asta avea farmec.

Eight by Eight. Artist: Bing Lee (China)

Post Period of Insects. Artist: Feng Shu (China)

Insectele uriaşe sunt inspirate din copilăria artistului, când visa să aibă armata lui de insecte. În staţie sunt amplasaţi fluturi şi libelule. Corpurile libelulelor sunt realizate din fragmente de porţelan chinezesc colorat cu desene tradiţionale, armăturile fiind din oţel. Se integreaza foarte bine în spaţiul staţiei, îi adăugă graţie şi îmblânzeste liniile dure şi reci ale arhitecturii.

Urban Flow –colaborare a mai multor artişti din Hong Kong

Artificial Garden Rock. Artist: Zhang Wang (China)

Mai multe piese din oţel polizat, lucios, care îşi schimba culorile reflectând culorile din jur, masele de oameni care trec.Astfel lucrarea este foarte dinamică, creează un joc de lumini în mişcare. Artistul a pornit de la ideea pietrelor din grădinile chinezeşti, de data aceasta o grădină aeriană.

Tea Pots, Bowls, Cups and some Spoons. Artist: Marico Jesse (Hong Kong)

Pe lângă lucrările acestea, mai exista tot în unele  staţii “community art gallery”, în care expuneau studenţi sau elevi la arte.

Semn că au înţeles cât de important este rolul artei şi chiar dacă lumea grabită dintr-o metropolă contemporană nu are timp să ajungă în galerii, arta vine la ei.

Art Traveler: Agata Secelean