Galeria Calina: Suzana Dan, INSTALATIILE BUNICII

Galeria Calina anunta expozitia INSTALATIILE BUNICII a artistei Suzana Dan, a doua expozitie din programul curatorial Camera Lucida, coordonat de Diana Marincu.

Va invitam luni, 2 aprilie, ora 18, la vernisaj

Pentru "Instalatiile bunicii" e nevoie de un public sensibil si empatic, care stie sa priveasca dincolo de eticheta, dincolo de istoria artei, dincolo de spatiul galeriei si al muzeului. Gradina bunicii nu este un loc în care obiectele sunt transformate în opere de arta, ci unul în care ele sunt "salvate". Nu sunt investite cu valente estetice, ci cu o functie simbolica. Bunica nu lasa obiectele sa moara, ci formeaza cu ajutorul lor propozitii si personaje. Suzana Dan recreeaza o scena în care un cap de papusa, un ghiveci de flori sau un colt al casei intra si ies din contextul lor într-un joc în care granita dintre a intui si a ști, a simti si a gândi este mai fragila ca oricând.

Artista Suzana Dan vine la Timisoara cu o frumoasa lectie despre amintiri si recupereaza ceea ce ochiul nostru trebuie învatat sa vada cu orice pret. Fotografiile din gradina bunicii ei, dar si instalatiile recreate în galerie sunt marturia unei vieti care în mod constant modeleaza si recicleaza obiectele-martori.

Suzana Dan (n.1976) a studiat pictura la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti sub conducerea profesorului Florin Mitroi. Este initiatorul si coordonatorul proiectului Noaptea Alba a Galeriilor si fondator al asociatiei culturale Ephemair. Începând cu 1998 expozitiile si colaborarile variate au raspândit lucrarile si instalatiile ei în muzee, galerii de arta si spatii alternative. Printre ultimele expozitii se numara: What a difference a day made la H’art Gallery în Bucuresti si SOAP ART KOLLECTIV @ Kids Carnivale of Venice Biennale, Giardini, Venetia. 

Galeria Calina  gazduieste platforma curatoriala independenta  Camera Lucida

"Programul Camera Lucida propune o întâlnire între doua tipuri de imagini, instante sau perspective. Curatorul are o abordare analitica, critica si bine directionata teoretic, cercetând vizualul si strategiile prin care el se prezinta, iar artistul încearca sa ofere lumii transcrierea unor perceptii, despre realitatea sociala si universul personal, în masura sa dezvaluie cele mai delicate probleme cu care ne confruntam cu totii. Întâlnirea celor doua instante implicate în câmpul artei contemporane creeaza un spatiu al dezbaterilor, descoperirilor, negocierilor si schimbului de idei. Dispozitivul optic la care face trimitere titlul programului functioneaza prin compararea sau suprapunerea a doua imagini pentru a obtine perspectiva corecta printr-un sistem de relatii si rectificari permanente amintind de sensul dat de Michel Foucault conceptului de "dispositif".

Temele de cercetare variaza de la chestionarea relatiei artelor "nedreptatite", ca grafica, designul si moda, cu artele „majore”, la pozitia artei în societate si potentialul ei critic. De asemenea, dialogul între artele vizuale si alte domenii creative sau stiintifice (cinematografie, antropologie, arhitectura sau matematica) este foarte important în selectia proiectelor. Cu un accent mai puternic pe video, fotografie, instalatie si obiect, programul Camera Lucida va încerca sa depaseasca discursurile ierarhice si normative asupra operelor de arta, concentrându-se pe proiecte artistice relevante. Cercetarea acestor proiecte nu se va rezuma la expozitii (expozitia fiind doar unul dintre instrumentele cu care un artist sau un teoretician lucreaza), ci va include dezbateri, artist-talks si prezentari."

Primii artisti prezenti în cadrul acestui program sunt: Diana Vidrascu, Suzana Dan, Saddo & Heliana, Daniel Djamo, Doru Dumitrescu, Mircea Popescu si Lea Rasovszky.

Galeria Calina este un spatiu independent, dedicat artei contemporane, care încurajeaza creatia tinerilor. În cei cinci ani de activitate neîntrerupta, Galeria Calina a expus artisti contemporani din tara si din strainatate, colaborând cu institutii culturale interesate de promovarea artei contemporane, dar si cu organizatii de alt profil (pedagogie, teatru, literatura, muzica etc) în vederea dezvoltarii practicilor interdisciplinare. Ideile si proiectele dezvoltate aici sunt prezentate publicului prin expozitii si materiale documentare.

284 Comments

Comments are closed.