FROM ROMANIA, WITH ART. PRIMA IESIRE IN PUBLIC

Noaptea Alba a Galeriilor, ajunsa anul acesta la a sasea editie, pune vineri, 25 mai, pe harta Bucurestiului, cele mai interesante proiecte actuale de arta contemporana romaneasca. Pe langa galeriile traditionale, NAG#6 propune o serie de evenimente desfasurate in spatii alternative, dar si un eveniment paralel, la Gradina Carturesti Verona: lansarea proiectului From Romania, with Art.

Vineri, 25 mai, in cadrul Noptii Albe a Galeriilor (NAG#6), va avea loc, incepand cu ora 21.30, la Carturesti – Gradina Verona lansarea proiectului FROM ROMANIA, WITH ART.
Programul evenimentului plaseaza in centrul atentiei proiectia filmului-pilot al proiectului From Romania, with Art, dedicat artistului ROMAN TOLICI. Un interviu-document realizat de Dan Popescu. "Pentru cei interesati de tot parcursul vietii si operei lui Roman de pana acum, recomand primul episod din seria de interviuri  despre arta romaneasca From Romania, with Art." (Dan Popescu)
[trailer: www.youtube.com/watch?v=XaJrFKDNT6k]

Tot cu aceasta ocazie, 1001arte.ro, H'art Gallery si Editura Vellant lanseaza editia de carti postale From Romania, with Art, cu prima serie, in tiraj limitat, pe care Roman Tolici o dedica iubitorilor de arta contemporana.

Despre proiect:
"From Romania, with Art" este o lucrare ampla de sinteza multimedia care vorbeste, prin vocea artistilor, curatorilor si criticilor intervievati despre 40 de ani si despre 2 generatii. Despre 40 de ani de arta romaneasca, reconstituita din 10000 de fotografii si 40 de interviuri. Proiectul isi doreste, astfel, sa recupereze istoria recenta, sa redescopere o intreaga generatie de artisti romani, dar si asumarea acesteia de catre generatia ce i-a urmat.

Interviurile, cele mai multe dintre ele cu valoare de document, vor fi realizate pe o perioada de doi ani si sunt structurate in trei serii. Arta sub comunism (1970-1990), Arta recenta (1990-2010) si Sinteze. Sunt propuse in proiect cele mai importante nume din artele vizuale romanesti, alegerea acestora tinand cont atat de autoritatea lor in spatiul cultural autohton, cat si de notorietatea interna si internationala a acestora.

Dedicatia From Romania, with Art este dubla. Proiectul se adreseaza atat publicului roman, cat mai ales publicului din strainatate, pentru care aceste interviuri ar putea fi o cheie adecvata pentru intelegerea in ansamblu a artei romanesti, prin prisma relatiilor dintre arta, mesaj, context istoric si concept.

Artistii romani ajung in strainatate promovati fragmentar, asimilati contextului global, ca niste orfani. Lipsiti de contextul istoriei recente necesar intelegerii lor, si mai ales de contextul evolutiei artistice personale.  From Romania with Art ofera publicului strain (chiar si celui din afara pietelor culturale) sansa sa participe la un exercitiu simbolic (joc cultural) de intelegere a istoriei recente – totalitarism/societate deschisa – prin ochii artei: relevanta pentru tarile fost comuniste .

 
"From Romania, with Art" este o productie 1001arte.ro si H'art Gallery, in parteneriat cu A&A Records, Carturesti si Editura Vellant.