FREE ART: Prima tabara de Street-Art din Romania

afis free art 2010

FREE ART, PrimaTabara de Street-Art din România
www.free-art-camp.blogspot.com
 
La Copsa Mica, luni, 23 august 2010, începe prima Tabara de Street-Art din România, FREE ART,eveniment de creatie vizuala la care vor participa 20 de tineri artisti din România si Franta. Tehnicile graffiti vor intra în rezonanta cu tehnicile ecologice de reciclare a unor suporturi. Astfel, bannerele din Copsa Mica folosite în campaniile electorale si prezidentiale vor deveni un suport artistic pe care vor lucra artistii invitati la acest eveniment. Vechea identitate propaganistica a bannerelor va fi înlocuita cu o identitate noua, una artistica prin care semnele Libertatii nu sunt îngradite de niciun mesaj partinic.
 
Tabara de Street-Art se va desfasura în perioada 23-29 august 2010.
Curatorul si initiatorul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu. Evenimentul este organizat de Primaria Copsa Mica si primarul Daniel Tudor Mihalache, în pateneriat cu asociatiile Euro CulturArt , Stefan Ludwig Roth-Medias si ATELIER 030202 – spatiu de arta contemporana – Bucuresti.
 
Sâmbata, 28 august 2010, începând cu orele 11.00, locuitorii orasului Copsa Mica, precum si toti amatorii de experiment artistic din tara, pot urmari operele create în tabara în cadrul Turului FREE ART ce va cuprinde 20 de locatii stradale unde vor fi expuse bannarele pictate FREE ART.
 
Artisti invitati: Gabriel Agu aka gabiagu (Bucuresti), Arno (Paris), Geroge
Bodocan aka Bodo (Paris), Delia Calinescu aka Zoita (Bucuresti), Francisc Chiuariu (Bucuresti), Claudiu Cobilanschi (Bucuresti), ETIC (Alba Iulia), Dani Macovei aka Zanga (Paris), NAB (Alba Iulia), Christian Horatiu Pavelescu (Timisoara), Dan Raul Pintea (Sibiu), Catalin Precup (Cluj), Gwen Samidoust (Paris), Albert Tiberiu Sofian (Sibiu), Gina Ster (Bucuresti), Aurel TAR (Bucuresti), Florin Tomescu aka Fully (Sibiu), Mihai Zgondoiu aka Zgondy (Bucuresti/Medias).

Invitati speciali: Cristina Radu – istoric de arta, curator (Paris), Dan Mircea Cipariu – scriitor, producator de evenimente culturale (Bucuresti).
 
Perteneri media: Radio România Cultural, Nova TV, Radio Ring Medias, revistele “Cultura”, “aLtitudini”, Tataia, precum si revistele web artclue.net, agentiadecarte.ro, modernism.ro, veiozaarte.ro, cronicadevineri.blogspot.com.

Sponsori: ROMGAZ – Medias, DAW BENTA CAPAROL – Tg. Mures, ROMBAT SA – Bistrita, VIANCO SIGLO XXI – Sibiu, TRANS ASFALT 2007 – Odorheiul Secuiesc.
 
Mihai Zgondoiu independent visual artist 
www.mihaizgondoiu.ro
coordinator
ATELIER 030202 / contemporary art space
www.atelier030202.blogspot.com

Argument

„Având la activ peste 40 de ani de activitate neîntrerupta, fiind în mare parte ilegala, miscarea Graffiti a lansat si influentat artisti importanti de-a lungul timpului, creând cel mai mare muzeu în aer liber, acela al strazii. Datorita unei game variate de tehnici  folosite în prezent de artistii strazii se vorbeste deja de o miscare post-graffiti care a nascut urmatorii termeni de referinta: Street Art (arta urbana) si Guerilla Art. Acesta din urma înglobeaza si actiunile artistice facute în strada, cum ar fi instalatiile vizuale si interventiile artistice în spatiul public.
În zilele noastre (înca) în plin post-modernism, arta coboara din muzee în strada si viceversa.
Fiind accesibile tuturor claselor sociale, mesajele vizuale stradale sunt o alternativa la bombardamentul informational comercial ce ne este servit la tot pasul.
De ce localitatea Copsa Mica? De ce Street Art? De ce o tabara de creatie?
Cu siguranta sunt primele întrebari care ne vin în cap când vorbim despre acest eveniment.
În perioada regimului communist, Copsa Mica a fost cea mai poluata zona din întreaga Europa. În regimului dictatorial al lui Ceausescu, nimeni nu avea curajul sa faca public realitatea unei calamitati ecologice abatute asupra întregii zone. Asadar, acest oras total industrializat era cunoscut lumii întregi prin caracteristici deloc încântatoare precum: poluarea, mizeria, saracia, negrul de fum.
La 20 de ani de la caderea regimului comunist, orasul Copsa Mica poate vorbi, în sfârsit, la trecut despre toate fetele negative si întunecate ce i-au marcat existenta.
Zona industriala a ramas precum un muzeu al ororii negrului de fum: turnurile gigante, cenusii, si structurile metalice mai amintesc vag de pata neagra ce se asternea continuu peste acest tinut.
Astazi, orasul naste petice de verdeata, parcuri si spatii de agrement. Traversarea orasului pe DN 14 nu mai este un calvar, ci o curiozitate, privind transformarile în bine ce au loc aici.
La buna initiativa a primarului, Daniel Tudor Mihalache (omul care a dat culoare si spirit localitatii), a fost lansata ideea unei colaborari cu tineri artisti profesionisti ori graff-ari de marca pentru a schimba concepte si perceptii învechite prin jocuri cromatice si gesturi creative spontane. Formula de baza a fost: Free Mind vs Street Art = Free Art.
Necesitatea unei manifestari eco-graffiti în acest spatiu poate fi considerata drept sigur triumf al mediului viu si al creatiei dupa 70 de ani de prelucrarea industriala a metalelor cele mai toxice: plumbul si zincul. Astfel, o terapie cromatica ce rezoneaza cu gestul artistic eliberat de constrângeri si limite  marcheaza pozitiv Copsa Mica, o asezare atestata în urma cu 608 ani pe harta oraselor europene.”

Mihai ZGONDOIU, artist vizual
curatorul taberei de creatie FREE ART – Copsa Mica, 2010

„Traim într-un timp al inserturilor publicitare, al discursurilor vizuale intersanjabile ce cauta o regenerare ideatica prin spatiile date de noile suporturi si noile media, prin ideile oferite de reciclarea unor suporturi si a unor medii de expunere. Nimic nu se pierde, totul se recicleaza! – devine, astfel, un pretext de creatie pentru câtiva artisti vizuali care se folosesc, în prima tabara de street art din România, de tehnicile graffiti si de tehnicile ecologice de reciclare a unor suporturi. Ideea de a folosi drept suprafata de expunere si de creatie bannerele electorale ne ofera sentimentul stenic al eliberarii de ideologie, de propaganda si de manipularea vizuala numai prin desemn artistic, cel  eliberat de ideologie. Semnele Libertatii, cu inefabila Libertate de Spirit, cu dorinta de a recupera elemente plastice din filosofia eco, devin si provocare, si asumarea unei formule de cercetare a vizualului. Free Art e locul în care tot ce pare mai persuasiv în materie de seductie a publicului, bannerele electorale, se transforma în lucrari si opere cu adevarat revelatoare pentru nevoile culturale si spirituale ale unui spatiu public.”
                                                                                                        
Dan Mircea CIPARIU, scriitor