Filarmonica George Enescu: Centenar Constantin Silvestri

CENTENAR CONSTANTIN SILVESTRI LA ATENEUL ROMÂN

Vineri, 31 mai 2013 se împlinesc 100 ani de la naşterea pianistului, dirijorului şi compozitorului român Constantin Silvestri.

Pentru a marca acest important eveniment pentru lumea muzicală din România, Filarmonica „George Enescu” organizează duminică, 2 iunie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român un recital cameral dedicat unuia dintre cei mai valoroşi muzicieni români ai secolului XX.

Pe lângă lucrările muzicale semnate de Constantin Silvestri şi interpretate de: Geanina Munteanu (mezzosoprană), Vladimir Deveselu (tenor), Raluca Voicu-Arnăuţoiu (vioară), Oana Spânu-Vişenescu (vioară), Theodor Iancu (violoncel), Manuela Giosa (pian), Constantin Ionescu-Vovu (pian), Iosif Ion Prunner (pian) – muzicologii: Roxana Susanu, Viorel Cosma şi Petre Codreanu vor ţine scurte evocări dedicate compozitorului român.

În prezentarea făcută dirijorului şi compozitorului Constantin Silvestri, Ozana Alexandrescu afirmă:
„Constantin Silvestri, pianist, compozitor şi dirijor, s-a născut în 1913, în data de 31 mai. A studiat la Conservatorul municipal din Târgu-Mureş şi a continuat la Conservatorul din Bucureşti, la clasele unor personalităţi de renume: Mihail Jora (armonie, contrapunct, compoziţie), Constantin Brăiloiu (istoria muzicii), Florica Musicescu (pian).

În paralel cu studiile muzicale a urmat şi cursurile facultăţilor de drept şi filozofie din Bucureşti. Şi-a început activitatea concertistică în calitate de pianist, dar a ales apoi cariera dirijorală, în urma succesului din 1930 la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Române. A fost dirijor la Opera Română din Bucureşti, dirijor şi director la Filarmonica din Bucureşti (1947-1953), prim dirijor şi director artistic al Orchestrei Radiodifuziunii Române (1958 – 1959).

În perioada 1948 – 1959 a fost profesor de dirijat orchestră la Conservatorul bucureştean.

În 1958, în cadrul primului Festival Internaţional „George Enescu”, a avut loc cel mai important eveniment cultural legat de numele dirijorului Constantin Silvestri, şi anume, prezentarea în premieră, la Opera Română, a capodoperei enesciene Oedip. A fost distins cu titlurile de Maestru Emerit al Artei şi Artist al Poporului, iar în 1961 s-a stabilit definitiv în Marea Britanie (în 1957 concertase pentru prima dată cu London Philharmonic Orchestra la Royal Albert Hall).

Din 1961 a deţinut postul de dirijor principal la Bournemouth Symphony Orchestra, în această funcţie contribuind decisiv la ridicarea nivelului profesional al ansamblului şi la afirmarea orchestrei pe plan internaţional. Sub conducerea sa, Bournemouth Orchestra a participat la Festivalul de la Edinburgh în 1963, iar în 1965 a întreprins un turneu european. Pe lângă propria sa orchestră, a dirijat orchestre de prestigiu precum Berlin Philharmonic, Concertgebouw, Suisse Romande, Orchestra Conservatorului din Paris, Orchestra Filarmonicii din Viena, orchestrele simfonice din Chicago şi Philadelphia. A realizat numeroase înregistrări, atât în România, cât şi în Occident; pentru Simfonia nr. 9 de Dvorak a fost distins cu Premiul I de către Academie Charles Cros, iar pentru Dixtuorul de Enescu cu Grand Prix du Disque.

Creaţia sa, incluzând muzică simfonică (Trei piese pentru orchestră de coarde, Trei capricii pentru orchestră, Trei piese pentru coarde pe teme bihorene, Preludiu şi Fugă pentru orchestră), muzică de cameră (Suita pentru pian Copii la joacă, Sonata pentru oboi şi pian, două sonate pentru vioară şi pian, o sonată pentru harpă, două cvartete de coarde, trei piese de concert pentu pian) şi muzică vocală (lieduri şi o piesă corală) pune în lumină o viziune personală asupra unei facturi neoclasice, în care rigoarea construcţiilor formale se îmbină cu surprinzătoare scheme ritmice şi înlănţuiri armonice.”

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75.
Biletele pot fi rezervate şi on line de pe site-ul www.fge.org.ro de pe pagina concertului ales

Sponsori: ING Bank, Volksbank, Lions Club, Apanova, Cognistudio, Generali, Ferrero Rocher, Linde

Parteneri: Art Line, Editura Anima, Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass

Parteneri media: Bucharest Herald, TVR Cultural, Sapte Seri, LiterNet, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Allgemeine Deutsche Zeitung, Port.ro, Cronica Romana, SiSC, ArtClue, Salut Bucureşti, Revista Tango

Filarmonica George Enescu
Adresa: Str. Franklin nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti