Expozitia „Harti imaginare” te asteapta la Kilipirim!

afis harti imaginare afis kilipirim

Timp de 5 zile, Atelierul de Carte se stramuta la Kilipirim, targ de carte cu discount: galeria Dalles, 4-8 mai, orele 10.00 – 20.00. Intrare libera. Atelierul vine cu expozitia interactiva „Harti imaginare”, cu instrumente de lucru pentru demonstratii sustinute de echipa atelierului si cu unele dintre cele mai bune faceri de pana acum in ale hartiei manuale. Gravurile si ilustratiile sunt creatii ale artistilor: Ana-Maria Radu, Madalina Pavel si Laszlo Mathias. Instalatii si obiecte – „Magna Charta Imaginarium”: Razvan Supuran. Vizitatorii sunt invitati sa participe la crearea unei harti a imaginarului interactiv.

Permanent, vor functiona demonstratii de facere a hartiei manuale, de tehnici de tipar si gravura, de legatorie manuala, de ilustrare si copertare a cartilor. Fiecare participant va primi ceea ce produce in atelierul demonstrativ.

La standul Atelierului de Carte se vor gasi carti si obiecte facute din hartie manuala. Hartia unicat, cartea-obiect si imaginarul fecund. Titluri de autor si texte folclorice, imprimate, ilustrate, gravate si legate manual isi spun singure povestea imediat ce sunt luate in mana. Feti-Frumosi, animale vorbitoare, Ilene Samziene stau alaturi de eseuri personale si de numere din Meteriasii. Foae cu miini: un artefact, dar si o publicatie in care folcloristi, antropologi, etnologi, artisti, mestesugari si invitati recupereaza, recitesc si descriu lumea mainilor. Rame, montaje din lemn, hartie si flori, caiete si alte surprize facute de mainile mesterilor priceputi asteapta sa fie descoperite.

Expozitia „Harti imaginare” te provoaca sa interactionezi cu lumi posibile. Simbolul desemnat  este harta. Gravurile si obiectele expuse fac incursiuni in concretul si fantasticul universului ales, dinlauntru intr-afara, de la unicitatea eului la plurivalenta eurilor imaginare. Traseul isi are punctul de plecare in universul mestesugaresc al hartiei manuale, gravurilor si ilustratiilor.

Itinerariul curge labirintic printre cerneluri, cuvinte, vopseluri, litere de tipar inalt si legaturi japoneze. Lucrarile expuse se arata in nuditatea plina fara inhibitii. Hartiile taiate la dunga lipsesc. Linia se misca acolo unde mana a tremurat. Tesatura hartiei are curburi dupa cum s-au asezat fibrele de celuloza. Inserturile – fire de iarba, flori, matase, minerale – s-au contopit cu celuloza dupa voie. Mainile au facut ce aveau de facut si n-au intervenit in simbioza elementelor. 

Renunta la statutul contemplativ al privitorului si ia pozitie (de lucru)! Daca vrei sa-ti lasi amprenta, Atelierul iti pune la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a-ti face propria harta. Odata finisata poate sfarsi la tine in geanta sau ii poti gasi locul potrivit in harta interactiva alcatuita de vizitatorii expozitiei.

Harta este instrument vital in calatoriile importante. In lumea basmelor  si a miturilor, hartile cutreiera apele in mainile piratilor cautatori de comori sau inchise in sticla. Numai persoane alese ajung in posesia lor, de obicei, dupa trecerea unor probe. In lipsa lor, fiintele “insemnate” (Feti frumosi cu stea in frunte, cu mot in frunte etc.) au acces la anumite coduri prin sfaturi primite de la parinti (de obicei de vita regala) sau de la animale nazdravane (cai, furnici, albine, pasari, mioare).

Fiecare harta are un cod specific. Ea este printre putinele obiecte care mai pastreaza reminiscente din scrierile anticilor. Un singur simbol poate sintetiza pagini intregi. Ochiul vede, mintea pricepe, inima intelege. Cine reuseste sa descifreze limbajul unei harti, se regaseste pe sine intr-o lume noua. Reala sau imaginara.

Te asteptam sa vezi cum arata o harta imaginara, cum miroase si vibreaza, ce gust are, de unde incepe si unde se reintoarce! 

carte obiect

harti imaginare

Atelierul de carte @ MTR

www.atelieruldecarte.blogspot.com

www.meteriasii.blogspot.com

185 Comments

Comments are closed.