E-MOTIONAL Bodies & Cities: Al doilea an pentru E-Motional

program european de mobilitate si schimburi artistice in domeniul dansului contemporan

www.e-motional.eu

Al doilea an dinamic pentru E-Motional

La un an de la lansarea sa, proiectul european E-Motional Bodies & Cities, organizat de Fundatia Gabriela Tudor, amplifica activitatile de sustinere a artistilor si organizatorilor din domeniul dansului contemporan din Romania, precum si schimburile cu tarile partenere – Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie si Turcia. Un numar important de profesionisti sint implicati sau beneficiaza de activitatile desfasurate in 2012. Mai multe detalii despre acestea in continuare.

Cercetare artistica

Doua echipe artistice interdisciplinare dezvolta un proces colaborativ de explorare a relaţiei dintre corpul uman, contextul urban şi geopolitic şi noile tehnologii. Fiecare echipa este alcatuita din cinci artişti (din dans contemporan, arte vizuale si noile media), unul din fiecare ţara si urmeaza sa se intilneasca pe parcursul a trei rezidente, in trei tari diferite. Primul grup de artisti se afla in prezent la Dublin, in prima perioada de cercetare, ce se va finaliza in 12 iunie cu o prezentare la Dance House (Dublin), urmind a continua lucrul in luna noiembrie la Limassol, in Cipru. Al doilea grup se va reuni la Riga, in luna septembrie. Artistii romani implicati sint coregrafa Madalina Dan, dansatorul Mircea Ghinea si artistul video Bogdana Pascal. Procesul lor artistic poate fi urmarit pe blogul dedicat la http://www.e-motional.eu/blog/.

Rezidente coregrafice E-Motional/ ArtistNe(s)t

Acest modul din cadrul E-Motional a inceput in luna februarie cu rezidenta coregrafului Sergiu Matis la Dublin si Limerick (Irlanda) si se continua cu rezidenta coregrafei Alexandra Pirici si a scenografului Andrei Dinu, care vor beneficia de o rezidenta la Limassol (Cipru) in luna iulie, si cu rezidenta coregrafei Andreea Novac, care va lucra la Dublin in a doua parte a lunii septembrie. Rezidentele organizate in Romania au inceput cu sutinerea acordata pentru proiectul artistelor Ana-Maria Costea si Larisa Crunteanu, care au lucrat in luna mai la Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau. Din 19 iunie, coregrafa cipriota Marina Poyiadji va lucra pentru doua saptamini la Bucuresti, in vreme ce in luna septembrie coregrafele Priya Mistry (Marea Britanie) si Ozlem Alkis (Turcia) vor fi in rezidenta la Bucuresti si Bacau. Rezidentele E-Motional sint oferite pentru o perioada de patru saptamini unui coregraf care lucreaza alaturi de un colaborator (dansator, artist vizual, muzician etc.) la un proiect nou sau la un proiect deja inceput, individual sau alaturi de artişti locali, si se finalizeaza cu prezentari deschise publicului.

Burse de mobilitate 

Beneficiarii romani ai burselor de mobilitate E-Motional selectionati in 2012 sint: Vlad Basalici, performer, participare la festivalul Solstice, in cadrul Cork Midsummer Festival, Irlanda (iunie); Gina Serbanescu, critic de dans, participare la festivalul Dance Waves din Nicosia, Cipru (septembrie); Georgiana Dobre, dansatoare, participare la Dublin Fringe Festival, Irlanda (septembrie). In acelasi timp, artistul vizual & scenograful leton Kaspars Lielgalvis va participa la festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca. Bursele ofera posibilitatea de a explora scena de dans contemporan din tarile respective, de a realiza contacte noi si a demara proiecte si schimburi de experienta viitoare. Durata vizitelor este intre 4-7 zile. 

Bursa Gabriela Tudor pentru managerii din dans

Doua burse destinate descoperirii scenelor artistice din Irlanda, Letonia, Cipru si Marea Britanie sint oferite profesionistilor din Romania in 2013, inscrierile fiind deschise pina la data de 31 august (http://www.e-motional.eu/motion-fund/gabriela-tudor-fellowship/). Organizatia partenera in tara de destinatie aleasa va fi gazda bursierului si va oferi o rezidenta de 3 saptamini, dedicata descoperii si intelegerii modului in care isi dezvolta proiectele, va acompania si facilita bursierului organizarea programului rezidentei. Bursa acopera cheltuielile de transport international, cazare, diurna si un onorariu brut in valoare de 500 euro. In cadrul acestui modul, Fundatia Gabriela Tudor va fi gazda lui Onur Topal Sumer, performer/coregraf/regizor de film (Turcia), initiatoare si organizatoare a festivalului Dance Camera Istanbul, care va fi in Romania in septembrie-octombrie 2012, precum si a Elisabettei Bisaro, director de programe la Dance Ireland, cea mai importanta organizatie dedicata dansului in Irlanda, care va veni in Romania in octombrie-noiembrie 2012.  

O activitate noua desfasurata in 2012 este reprezentata de sesiunea de training in managementul proiectelor din dans  – Motion Toolkit – derulata la Limassol, Cipru (mai) si sustinuta de Cosmin Manolescu (manager/ director executiv, Fundatia Gabriela Tudor) si Ghislaine Boddington (producator/ cercetator/ director de creatie, body>data>space, Londra). 

Fundatia Gabriela Tudor va sustine de asemenea in toamna 2012 prezentarea in Romania a doua spectacole de dans contemporan din tarile partenere in cadrul schimbului de spectacole E-Motional. Mai multe detalii vor fi disponibile in curind in pagina de internet a proiectului la www.e-motional.eu.

E-MOTIONAL Bodies & Cities este un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesionala in domeniul dansului contemporan, reunind artişti şi manageri din sase tari europene – Romania, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie si Turcia. Initiatorul si organizatorul principal al programului E-MOTIONAL este Fundatia Gabriela Tudor. Proiectul este realizat in colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociatia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) si body > data > space (Londra, Marea Britanie), in calitate de coorganizatori. Parteneri asociati sint ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidenta pentru Artişti / Centrul de Cultura „George Apostu”  Bacau si Centrul Naţional al Dansului Bucuresti, Academia Irlandeza de Muzica si Dans si Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) si CATI – Asociatia Artistilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Proiectul este finantat de Administratia Fondului Cultural National, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Fundatia Culturala Europeana din Amsterdam.

Contact: Stefania Ferchedau, coordonator de program | contact@e-motional.eu, 0740 300 124